Visioi tulevaisuus
Tässä on kuvailtu muutaman tunnin työpaja, jonka
tarkoituksena on virittää opettajia pohtimaan
tulevaisuuden koulua, kehittämään uutta
opetussuunnitelmaa ja suunnittelemaan uusia
oppimisympäristöjä.
Visa mer...
Visioi tulevaisuus
Tässä on kuvailtu muutaman tunnin työpaja, jonka tarkoituksena on virittää opettajia pohtimaan tulevaisuuden koulua, kehittämään uutta opetussuunnitelmaa ja suunnittelemaan uusia oppimisympäristöjä.
Työpaja toteutettiin Kasavuoren koululla lokakuussa 2014.
Pajan runko pohjaa iTEC-projektin viidennen syklin Eduvista-vaiheeseen ja siinä käytettyihin materiaaleihin. https://oppimaisema.fi/koulutus/muu_ammatillinen_kehittaminen/itec-_hankkeen_koulutukset_ja_tapahtumat/itec_5_sykli.
ITEC-projektin kotisivu: http://itec.eun.org
Ennakkotehtävä
Osallistujille jaettiin pari päivää etukäteen kuva, johon liittyi kysymys: Mikä merkitys tällä on koulussa vuonna 2030? Kuvia oli seitsemää erilaista: kynä, tietokone/padi, opettaja, oppilas, luokka, oma koulurakennus sekä kirja. Vastaus pyydettiin kirjoittamaan post-it -lapulle ja ottamaan mukaan työpajaan.
Aluksi osallistujat jaettiin ryhmiin siten, että ryhmän muodostivat ne, joilla oli sama kuva. Kuvien herättämiä ajatuksia käytiin ryhmässä läpi. Aihe herätti runsaasti elävää keskustelua ja pohdintaa.
Tulevaisuusbarometri
Tätä vaihetta varten muodostettiin ryhmiä, joissa oli mahdollisimman monta eri kuvaa. Aluksi ryhmät kävivät läpi niitä ajatuksia, joita kuvat olivat herättäneet edellisissä ryhmissä.
Sen jälkeen ryhmät alkoivat käydä läpi vaihtoehtoja tulevaisuuden oppimiselle Oppimisen tulevaisuus v. 2030 -taulukon avustuksella. Barometrissä tarkastellaan odotuksia, toiveita ja pelkoja, ja kartoitetaan sitä, millä tavalla asiantuntijat näkevät oppimisen, koulutuksen, koulun ja osaamisen tulevaisuudessa. Taulukosta valittiin niitä vaihtoehtoja eli trendejä, jotka ryhmän mielestä olisivat todennäköisiä. Taulukossa on esitetty sekä uhkakuvia että mahdollisuuksia.
Taulukko: https://docs.google.com/a/unelmakoulu.fi/document/d/1OJvmj3sNAopNQ_wa8wegsBZgoLz3EWNUmUa3ItLqbyA/edit
Trendien analysointi
Seuraavassa vaiheessa ryhmät pohtivat seuraavan viiden vuoden aikana nousevia mahdollisuuksia ja haasteita sekä oppijan että opettajan näkökulmasta (teknologia, opetukseen ja oppimiseen liittyvät haasteet ja mahdollisuudet). Jokaiseen kohtaan piti kuvata kolme tärkeintä haastetta tai mahdollisuutta.
Tämäkin vaihe herätti ryhmissä vilkasta keskustelua.
Analysointi
Skenaariot, kuva koulusta ja oppimisesta
Skenaarion kehittely
Viimeisessä vaiheessa ryhmät pohtivat trendien vaikutusta seuraavien kysymysten avulla:
Mitkä ovat valitsemienne trendien vaikutus alla oleviin asioihin seuraavan viiden vuoden kuluessa? Minkä asioiden odotatte muuttuvan?
Opettajan rooli, Opettajan ammatillinen kehittyminen, oppijoiden rooli, oppijoiden taidot, oppimistilat, teknologia, oppiaineet ja opetussuunnitelma, arviointi, jotain muuta.
Lopuksi kävimme koko ryhmän yhteisen keskustelun oppimisen, arvioinnin ja koko koulun muutoksesta.
Huomioita
Keskustelu oli vilkasta. Teema sai opettajat innostumaan niinkin paljon, että aikataulumme venyi. Tarve keskustella välittyi vahvasti. Suunnittelemamme prosessi antoi riittävän konkreettisia välineitä pohtia melko haastaviakin asioita. Mielestämme pääsimme oikeiden asioiden äärelle. Näitä kysymyksiä täytyy pohtia tulevassa opetussuunnitelmatyössä. Konkretian tasolle työ tulee seuraavassa vaiheessa, kun halukkaat opettajat alkavat suunnitella oppimiskokonaisuuksia, tarinoita.
Toteutimme saman uudelleen 9.2.2015 ala- ja yläkoulun yhteisenä keskusteluna.
« Förkorta