Blogin etusivulle | Projektikorttiin
Elimäen yläasteen uuden erityisopetustilan kalustamisen suunnitelmia
Lähtötilanne
Laaja-alaisen eritysopettajan tilat muutettiin syksyllä 2014 jumppasalin yläparvelle. Tilat ovat hyvät erityisopetuksen käyttöön, sillä entiset olivat pienet ja sokkeloiset. Tilat muodostuvat kolmesta perättäisestä pienehköstä luokkahuoneesta. Tilat on kalustettu periaatteella ”nyhjää tyhjästä”, joten olemme erittäin iloisia, että pääsimme tähän hankkeeseen mukaan. Erityisopetustamme on tarkoitus kehittää kokoajan monimuotoisempaan suuntaa ja samalla painottaa ongelmien ennaltaehkäisyä. Tänä vuonna olemme ohjaajien upealla panostuksella valmistaneet jo melko paljon toiminnallisia kielten pelejä ym. tulevaa lukukautta varten. Kolme luokkatilaa ja aula muodostavatkin monimuotoisen ja muuntuvan oppimisympäristön tulevaisuudessa.
Luokkatilojen suunnittelu käynnistyi opettajien ja oppilaiden toimesta nopeasti, sillä tila todellakin tarvitsi uudistusta. Oppilaat toivoivat luokkatiloihin: pyörillä olevia säädettäviä tuoleja, hyviä pulpetteja, isoa pöytää, sohvaa, säkkituoleja ja/tai nojatuoleja.
Me opettajat olimme pitkälti samaa mieltä oppilaiden kanssa luokkatilojen sisustamisesta, joten projektimme pyörähti nopeasti käyntiin. Ison pöydän ja hyvät pulpetit saamme ratkaistua uusilla muuntuvilla pulpeteilla, joita voi ryhmitellä monin eritavoin. Lähdimme suunnittelemaan tulevia luokkatiloja oppilaiden ideoiden ja opettajien pedagogisten suunnitelmien kautta.
Uusi suunnitelmia ja haaveita
Oppilaiden osallisuutta päätimme lisätä vielä yhdellä tänä keväänä toteutettavalla (kuvataide/graffitti ) kilpailulla. Eli oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat maalauksen/ graffitin parven aulaa. Kilpailu julistetaan koulumme pienryhmille ja mahdollisesti myös valinnaiskuvaamataidon ryhmille. Aulasta on tarkoitus tehdä hiukan nuorisotalomainen oleskelu/opetuskäytössä oleva tila, johon tulee rentoja istuintyynyjä/palleja. Näitä voidaan helposti siirtää myös parven luokkiin tms. Aulasta nuoret toivoivat värikästä ja rentoa tilaa.
Minnan tila:
Minnan tilaan tulee siis kuudelle oppilaalle muuntuvat työpisteet ja pyörillä olevat tuolit, joita lähes jokainen oppilas toivoi. Iso pöytä saadaan siis laittamalla kaikki pulpetit yhteen tai sitten niistä voi muodostaa pienempiä ryhmiä tai yksittäisiä pulpetteja esim. koetilanteita varten. Oppilaiden kanssa keskusteltaessa, monen oppilaan toiveena oli yhdessä istuminen ja siitä oli monella mukavia muistoja aiemmista kouluista. ”Sen ympärillä on mukava tunnelma”: sanoi eräs 8-luokkalinen poikaJ. Joten tähän on meidänkin hyvä pyrkiä.
Minnan luokka on melko valoisa, kiitos isojen ikkunoiden ja niinpä halusimme hyödyntää kauniit maisemat. Tämä oli opettajan oma toive. Eli toivoimme luokkatilaan korkeita, baaripöydän tyyppisiä työpisteitä ikkunan viereen. Näissä voi siis työskennellä joko istuen tai seisten.
Leenan tila:
Leenan tila on ikkunaton ja melko pieni. Tilaan tulee opiskelupaikka neljälle oppilaalle. Tähän tilaan tulee myös säkkituoleja ym. makuualustoja, sillä tilaa käytetään mm. mindfulness-harjoituksiin. Leenan luokasta pyrimme rakentamaan siis tilan myös ns. nivelvaiheen oppilaille eli esim . lastensuojeluyksiköiden nuorille, jotka eivät pysty olemaan täyttä päivää vielä yleisopetuksen ryhmissä. Tänä vuonna ainakin ko. oppilaat ovat olleet Leenan tilassa ja olemme onnistuneet tässä työssä hyvin. Koska tilassa ei ole ikkunaa haaveenamme on järjestää ensi syksynä valokuvauskilpailun nuorille, jotta saisimme teetätettyä valokuvista mm. maisemaikkunan.
Irman työtila:
Tähän tilaan tulee muuntuvat paripulpetit, joista saa muodostettua yhden suurehkon pyöreän pöydän, jonka ympärillä on helppo pelata mm. toiminnalisia kielten pelejä tai harjoitella lukutekniikoita ja oppimaan oppimista sekä pienessä ryhmässä saada ohjaajan tukea oppimisen pulmiin.
Pyysimme Martelalta ja Iskulta tarjoukset ideoidemme pohjalta ja muokkasimme niitä budjetin sallimissa rajoissa. Tällä hetkellä odotamme, kumpi tarjous on ns. parempi.
Kirjaudu sisään palveluun, mikäli haluat lisätä oman kommentin.