Flexibel lärmiljö i förskoleundervisningen
Perustaja: Kristian Roos
Projektin tyyppi: Muu hanke tai projekti
Yhteyshenkilö:
Kristian Roos
Koulu/organisaatio:
Helsingfors stad utbildningsverket - Mediecentralen
Kohderyhmä:
Styrgrupp bestående av mediecentralens planerare och chef samt representanter för svenska linjen (dagvård- och förskole-enheten).
Utvecklingsgrupp bestående av frivilliga lärare och rektorer.
Ajankohta:
15.10.2014-31.12.2015
Tavoitteet:
Målet är att utveckla en flexibel modell för att använda undervisningsteknologi inom förskole-undervisningen. Modellen skall vara pedagogiskt ändamålsenlig, kostnadseffektiv, lätt att ta ibruk, enkel att upprätthålla samt implementerbar i andra liknande miljöer.
Tillprojektet hör följande aspekter:
- Anskaffning av mobila apparater med olika mediala möjligheter
- Skapa en möjlighet för förskolebarnen att själva producera media (mediaproducenter)
- På lång sikt möjlighet att använda en eportfolio, vilken sedan följer med till den grundläggande utbildningen.
- Likvärdiga möjligheter för barnen i de olika förskole-enheterna, vilket innebär tillgång till apparatur, nätverk och presentationsteknik som möjliggör pedagogiskt användande av IKT i förskoleundervisningen.
Trots att det finns i medeltal 3 - 4 elever per dator inom grundutbildningen i Helsingfors så är läget inom förskolan betydligt sämre. De svenska daghemmen saknar nästan all IKT utrustning för pedagogiskt bruk med barn. Några barnhem var med i Pepe-projektet där de kunde börja med aktiviteter med utrustning som reste från en daghem till en annan, men modellen var otillräcklig för att bygga basfärdigheterna för alla.
Työtavat:
- Utarbeta en pedagogisk plan för att använda och utnyttja IKT i förskoleundervisningen. Arbetet med att utarbeta en sådan inleds under projektets gång.
- Som en del av Helsingfors strategi utarbetas en omfattande helhetsarkitektur för pedagogisk användning av IKT. Arkitekturen kommer att styra utvecklingen av IKT-infrastrukturen (apparater, program, e-service och information) inom dagvård och förskola för de kommande åren.
- Syftet är att stödja inlärningen enligt förskolans och grundskolans nya läroplansgrunder, beträffande målet för mångsidig och ämnesöverskridande kompetens och speciellt vad ankommer multilitterala kunskaper och digital kompetens. Målet är att bygga en bas för grundskolan att ta över och utveckla vidare.
Työskentelyn/prosessin kuvaus:
Processbeskrivningen:
1. I projektet utses en styrgrupp som består av förskolornas chefen för dagvårds- och förskoleutbildningen, chefen för mediecentralen samt representanter för mediecentralen, dataförvaltningen och linjen för dagvård och utbildning.
2. Styrgruppen utser en projektgrupp bestående av frivilliga utvecklingslärare och rektorer.
3. Projektgruppen och rektorerna utarbetar en pedagogisk plan för användning och utnyttjande av IKT i förskoleundervisningen. Samma grupp utarbetar också en förberedande plan för hur eportfolios kunde användas i förskoleundervisningen. Daghemsföreståndare, rektorer och lärare deltar i arbetet för att skriva ut en pedagogisk helhetsarkitektur för daghem, förskolan och grundskolan.
4. Kartläggning av befintlig apparatur och nätverk utgående från målsättningarna i IKT-planen.
5. Anskaffande av en uppsättning apparatur och teknik som testas på en enhet under några veckor.
6. Småskaliga pedagogiska försök på enheten - syftet är att pröva hur apparaturen och tekniken fungerar innan den skaffas till alla enheter.
7. Pedagogiska metoder och modeller utvecklas i alla enheter och delas inom hela nätverk av svenska förskolor både face-to-face och virtuellt. Meningen är att stöda utvecklandet av verksamhetskulturen, lärmiljöer och arbetssätt enligt de nya grunderna för förskolans läroplan.
8. Utvärdering sker enligt styrgruppens kriterier för projektet och består av självutvärdering, benchmarking av andra kommunernas resultat inom förskolan i liknande projekt, peer-to-peer evaluering under projektets lopp och under två eller tre checking-points för UBS där projektets gång och resultat presenteras.
Tuotokset:
Päron, apelsin osv :)
Konkreta resultat som vi vill uppnå är att försäkra att förskolorna i Helsingfors har:
- en uppsättning mobila apparater, som möjliggör användande av IKT i förskoleundervisningen på pedagogiskt meningsfulla sätt
- ett fungerande trådlöst nätverk (mobilt och flyttbart, så det även kan användas i utomhuspedagogik och för att studera närmiljön)
- en presentationsteknik som är kostnadseffektiv, pedagogiskt ändamålsenlig samt mobil
- en plan för att använda och utnyttja IKT i förskoleundervisningen enligt de nya grunderna för förskolans läroplan
- en pedagogisk helhetsarkitektur för förskolan
- en förberedande plan för hur eportfolio kunde börja användas inom förskoleundervisningen
Rahoittaja:
80 % av UBS
20 % eget kapital
Budjetti:
42 000 €
Yhteistyötahot:
I första hand alla förskole-enheter inom Helsingfors
Övriga enheter inom Utbildningsverket (dataförvaltningen, anskaffningsgenheten m fl)
Förskoleverksamheten i andra kommuner, t ex Åbo och Villmanstrand