Eväitä elämään satupuutarhasta

Blogin etusivulle | Projektikorttiin


Näin syntyy Satupuutarha

(Kirjoitettu 09.05 2018 klo 22:11)

Eväitä elämään satupuutarhasta on Posion päiväkodin lasten ja aikuisten yhteinen Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistämishanke, josta käytämme lyhyesti nimeä Satupuutarha.

Hanke käynnistyi kesällä 2017 ja sen parissa on puuhasteltu aktiivisemmin alkusyksystä aina tähän kevääseen. Koska kyseessä on nimenomaan Satupuutarha, olemme voineet laajentaa toimintamme koskemaan tavallisen puutarhanhoidon ja lähiympäristössämme kasvavan / kasvatettavan lisäksi, myös näkymättömään sadunomaiseen maailmaan. Jo heti hankkeen käynnistymisen jälkeen oli selvää, että tämä puutarha ei tulisi olemaan pelkkää multaa ja siemeniä, tai kasvien kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä.  Se tulisi olemaan jotain, josta emme vielä edes tienneet. Kun tehdään asioita lasten kanssa lapsilähtöisesti, lopputulos tulee aina olemaan yllätys. Emme jääneet kuitenkaan pelkästään odottelemaan mitä tuleman pitää, vaan ryhdyimme suunnittelemaan ja toteuttamaan asioita yhdessä lasten kanssa.

Samaan aikaan kun päiväkodin aikuisten mielissä ja puheissa pyörivät lähinnä taimien, kukkien ja juuresten kasvatusasiat, niin lapset näkivät satupuutarhan toisenlaisena. Oli monenlaisia näkemyksiä siitä, millaista puutarhassa ja päiväkodin taikametsässä voisi olla.  Kun aikuiset kirjasivat punaiseen kansioon, muun työn ohessa, mieleen juolahtaneita ideoitaan, myöhemmin lasten kanssa työstettäväksi, niin samaan aikaan lapset jo elivät tätä Satupuutarhaa todeksi. Kaikki lapset, pienimmistä isoimpiin, lähtivät projektiin mukaan ennakkoluulottomasti ja mielikuvitukseensa luottaen.  

Paljon mietittiin, miten saataisiin epätasainen, mutta jännittävä alametsä aktiivisempaan käyttöön. Haaveiltiin, että olisi ihana jos lapset voisivat ulkoilun aikana tutustua samalla luontoon, metsän lintuihin ja muihin eläimiin.  Kun ensilumi satoi maahan, taikametsässä alkoi lasten puheiden mukaan vilahdella tonttuja.

Koko päiväkodin ”joulujuhla”, Tonttupolku, toteutettiinkin 12.12. 2017 osana juuri tätä Eväitä elämään satupuutarhasta- projektia. Polun ideointi lähti aikuisten havainnoista, sekä lasten tarinoita kuuntelemalla jo hyvissä ajoin loppusyksystä, kun ensilumen ensi hiutaleet putoilivat taivaalta. Lasten mielenkiinnon (tontut ja eläimet metsässä) kohteita hyödynnettiin ja tonttupolun ideointia jatkettiin talon palavereissa. Päiväkodin koko henkilökunta osallistui lasten kanssa juhlan suunnitteluun ja toteutukseen.

Nimen mukaisesti toiminnan keskiössä olivat lasten lisäksi tontut ja polku. Polun pohja tallattiin aikuisen toimesta lumikengillä päiväkodin alametsään. Polku kiemurteli puiden välissä ja tallaantui myös lasten ja aikuisten omista askelista. Tunnelmallinen juhla pidettiin illalla. Valoa polulle saatiin sytyttämällä kymmenittäin lyhtyjä ja kynttilöitä, sekä polun alkupäähän sytytetyllä nuotiolla. Päiväkodin pihalle oli pystytetty Revontuli-kota, jossa hallaharson alla loisti värikäs valoketju tuoden eloisaa revontulitunnelmaa. Kaarisillan kaiteet oli päällystetty juhlavasti kuusenhavuköynnöksin ja lyhdyin.

Tonttupolku-juhlan avaus oli päiväkodin pihalla, jossa päiväkodin johtaja, Tonttu Tippeli, toivotti lapset perheineen tervetulleeksi vanhan tontturunon myötä. Runon jälkeen lapset esittivät ohjelmaa. Isompien lasten esittämien perinteisten joululaulujen ja tonttuleikkien lisäksi pienimmät lapset esittivät Revontuli- kodan edessä revontulitanssin. Esitysten ja pienen tarinan jälkeen huoltajat pääsivät lapsineen kävelemään yhdessä tonttupolun, jonka varrelle, puiden alle ja oksille, Varis Vaakku oli asetellut tonttumuorin lähettämät paketit, jotka olivat tontun rikkinäisestä lahjasäkistä pudonneet polulle. Pakettien etsimisen ja löytämisen jälkeen juhlavieraille oli tarjolla glögiä sekä lasten leipomia pipareita.

Tonttupolku-tapahtuman jälkeen polkua hyödynnettiin myös muussa ulkoilussa jouluun asti. Päiväkodin isoimmat lapset kävelivät polun päivittäin aikuisen kanssa ja kävivät sytyttämässä kynttilän metsään jätettyyn lyhtyyn. Tämän lisäksi he veivät joulupostia ja ruokaa metsän asukkaille toivottaen tällä tavoin hyvää ja rauhallista joulua myös kaikille metsän asukkaille. Vaikka lumi peitti polun, muistot polusta jäivät lasten mieleen ja tarinat metsän asukkaista elämään myös joulun jälkeen.

Joulun jälkeen jotkut lapsista kertoivat nähneensä tonttupolulla myös pieniä kilttejä peikkoja. Polulla käytiinkin sitten yhdessä kävelemässä peikkojen jäljillä. Peikko oli pudottanut sukkia ja lapasia polun varteen, joita sitten pienempien lasten kanssa etsimme puiden väliin kiinnitetyiltä peikon pyykkinaruilta ja puiden alta.  

Talven pakkasten aikaan kaikki päiväkodin lapset aikuisten kera tekivät jäätaidetta etupihan pihlajaan. Nämä lasten valitsemiin muotteihin jäädytetyt taideteokset ripustettiin langoilla portin viereiseen pihlajaan tuomaan valoa ja iloa, niin päiväkodin väelle, kuin pihalla vieraileville huoltajille ja ohikulkijoille.

Kun lumi peitti vielä päiväkodin pihan, puutarhan ja taikametsän, niin sisällä lapset aikuisten avustamana suunnittelivat jo tulevaa kesää.  Lapset etsivät, leikkasivat ja liimasivat lehdistä värikkäitä kuvia isoille papereille asioista, joita he haluaisivat tulevana kesänä omaan satupuutarhaansa.

Keväämmällä kasvun ihmettä seurattiin sisällä kylvämällä ohranjyviä pääsiäisruohoksi. Isoimpien lasten ryhmissä jokainen lapsi sai istuttaa äidille pienen ruukkukasvin, rönsyliljan. Toisen ryhmän lapset kasvattivat kelta-apinankukkia, (arkisemmin evakkoja) pienistä taimenaluista. Näiden kukkien kasvamista seurattiin lasten kanssa päivittäin ja dokumentoitiin ottamalla kuvia tableteilla.

Nyt aurinkoisen kevään myötä on tullut ajankohtaiseksi mm. siementen ja kasvulavojen hankkiminen.  Monta mielenkiintoista ideaa on projektin tiimoilta aikuisten ajatuksissa ja lastenkin mielissä. Tulevat kuukaudet näyttävät mitä kaikkea Satupuutarhassamme tapahtuu kevään, kesän ja syksyn aikana. Niistä lisää myöhemmin. Myös kuvia projektista laitellaan lisää tämä Satupuutarha- matkan aikana.

 


Päivi Orjasniemi


Kommentit (0):


Kirjaudu sisään palveluun, mikäli haluat lisätä oman kommentin.