TUKEMO - Joustava oppimisympäristö oppilaan tuen mahdollistajana

Blogin etusivulle | Projektikorttiin


Yhteistyötä ja hyviä kysymyksiä

(Kirjoitettu 14.02 2014 klo 10:56)

Ystävänpäivänä on hyvä luoda katsaus yhteistyöhön, jota ilman tämäkään hanke ei voisi onnistua. Opetushallitus on hankkeen päärahoittaja, mutta olemme lisäksi saaneet monia muitakin yhteistyökumppaneita oman talon ulkopuolelta ja suunnitteluyhteistyö opettajien ja oppilashuoltoryhmän kanssa on pyörähtänyt todenteolla käyntiin nyt helmikuun aikana. Hanke etenee taas hyvällä vireellä. 

Ohjausryhmän kokouksessa 29.1. tutkailimme yliopiston talouspalvelujen Riitta Kangastalon johdolla hankkeen budjettia. Huomattava asia on, että Oulun yliopiston tilapalvelut on luvannut osallistua tilan rakentamiseen maksamalla rakennuttajan kustannukset. Tukemoon tulee myös uudenlainen led-valaistusjärjestelmä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n ja RYM SHOK –tutkimusohjelman demona. Totesimme, että koska Arkkitehti Heikki Luminen on TUKEMOssa  mukana RYM SHOK – tutkimusohjelman puolesta, hankkeen budjetista vapautuu varoja opettajien yhteissuunnittelutyöpajan järjestämiseen. Työpajapäivä on nyt suunnitteilla viikolle 11. Myös Heikki Luminen on luvannut olla mukana suunnittelupäivänä. On arvokas asia, että opettajilla ja arkkitehdillä on mahdollisuus suoraan vaihtaa ajatuksia ja kuulla toistensa näkemyksiä. Odotukset päivän suhteen ovat korkealla ja toivon, että sen jälkeen tilasuunnitelma on helppo viedä loppuun.

Suunnittelutyötä opettajien kesken on toki jo tehtykin. Opettajienhuoneessa on  monistettuna TUKEMO-tilan pohjapiirroksia, joihin jokainen saa halutessaan hahmotella omia visioitaan. Viime viikon tiistaina ryhmä opettajia kokoontui yhteissuunnitteluaikana keskustelemaan hankkeesta ja perjantaina keskustelu jatkui osana oppilashuoltoryhmän suunnittelupäivää. Lisäksi Oulun yliopiston erityispedagogiikan professori Marjatta Takala kävi katsomassa TUKEMOn paikkaa ja mietimme tulevia yhteistyömahdollisuuksia. Hänen kauttaan olemme saamassa mukaan myös opiskelijan tekemään gradua TUKEMOon liittyen.

Hankkeen budjettia helpottaa myös se, että koulumme kummiyritys Martela kalustaa TUKEMO- tilan. Vierailimme Martelan toimitiloissa tiistaina. Mukana oli kymmenen opettajan joukko. Laskiaispullakahvien lomassa Sauli Oja esitteli meille Martelan koulukohteita. Näimme kuvia monenlaisista kalustevaihtoehdoista erilaisissa oppimisympäristöissä ja ideat omasta suunnitelmastamme alkoivat lennellä. Keskusteltiin siitä, että nyt olisi aika irrottautua perinteisestä "oppilas, pulpetti ja tuoli" -mallista ja kokeilla jotain aivan erilaista. Puheissa liikkui "puolivillin" ja "ihan villin" luokkatilan sisustaminen. Monipaikkainen oppiminen, erilaiset oppimisen paikat, oppilaan ja opettajan ergonomia, käytännöllisyys ja estetiikka olivat keskustelun keskeisiä aiheita.

Opettajia askarruttavia tilan käyttöön ja toimintaan liittyviä kysymyksiä on noussut esiin. TUKEMO - tilan on ajateltu toimivan kotiluokkatilana kahdelle luokalle ensi syksyn pilottijakson aikana. Millä perusteella nuo luokat valikoituvat? Tällä hetkellä ajatus on, että tilaan tulisi kaksi 9. luokkaa, joilla olisi samanlainen lukujärjestys. Näin yhteisopettajuuden kehittäminen sekä aineenopettajien että erityisopettajien kanssa ja oppilaiden ryhmittely joustavin tavoin TUKEMOn sisällä olisi ehkä parhaiten mahdollista. Valituilla luokilla olisi myös sellaisia oppilaita, joilla tiedetään olevan erilaisia tuentarpeita. 

Mietintää työnjaollisista kysymyksistä, oppilaiden tarpeista ja mahdollisuuksista vastata niihin, on ilmassa. Täysin äänieritettyä tilaa ja täysin avointa tilaa. Näköyhteyksien avaaminen ja sulkeminen tarpeen mukaan. Suuropetustilaa ryhmäyttämistoimintaan ja kokoontumistilaksi, sekä pieniä hiljaisia solutiloja rauhalliseen työskentelyyn. Välineitä, joilla helpottaa oppilaan keskittymistä - itsesäätelyn välineitä. Musiikkia itse tuottaen ja kuunnellen: soittimia ja kuulokkeita. Draamaa: pienoisnäyttämö ja katsomo. Tila, jossa olla ja liikkua, oppia yksin ja yhdessä ja saada tarvitsemaansa tukea niin luontevana osana tavallista kouluarkea, ettei siihen edes kiinnitä erityistä huomiota. Tila, jossa tuki on luontevasti läsnä. Paljon toiveita yhteen soviteltavaksi!

Lopetan oppilashuoltoryhmässä osuvasti kiteytettyyn ajatukseen, joka sopii hyvin TUKEMOn suunnittelun perustaksi: Jos kokoaisimme kaikki viimeisen viiden vuoden aikana jonkinlaista tukea tarvinneet oppilaat samaan ryhmään ja miettisimme, mitä kaikkia erilaisia haasteita ja tuen tarpeita siinä porukassa on, niin millaista oppimisympäristöä silloin tarvittaisiin? 


Tytti Haapamäki


Kommentit (0):


Kirjaudu sisään palveluun, mikäli haluat lisätä oman kommentin.