Blogin etusivulle | Projektikorttiin
Otsikon sanonta kuvaa hyvin opintomatkamme antia. Muiden päiväkotien ympäristöjen näkeminen auttaa näkemään selvemmin oman toiminnan vahvuuksia ja kehittämisen paikkoja. Kun tähän yhdistyy vielä toisen kulltturin ulottuvuus, voi vaan todeta että opintomatkamme jälkeen osalistujilla kävi päässä sellainen "positiivinen pörinä".
Materiaaleihin olen kiteyttänyt opintomatkamme vierailukäyntejä. Nämä ovat vain pieni raapaisu matkan annista, sitä helpoiiten kirjallisesti jaettavaa antia. Oli ilo kohdata joukko työstään innostuneita varhaiskasvatuksen ammattilaisia! Ajatusten vaihto virolaisen ja suomalaisen varhaiskasvatuksen välillä oli antoisaa. Varhaiskasvatussuunnitelman toimintakulttuurin määritelmä "Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa", sai lihaa luiden ympärille. Kuinka vahvasti historiamme on sidoksissa toimintakulttuurimme ja kuinka tärkeää se on tiedostaa, sekä kansakunnan historian että työntekijöiden oman, henkilökohtaisen historian tasolla.
Tutustumiskäyntien lisäksi matkamme sisälsi koulutusosuuksia. Suomesta mukanamme oli Piia Roos (lto, KT). Piia johdatteli meitä reflektoinnin ja säröilyn äärelle, nosti yhteiseen pohdintaamme teemoja tutustumiskäynneiltä ja auttoi meitä pohtimaan kehittämistyömme suuntaa. Viron varhaiskasvatuksen asiantuntija, Maarika Pukk (KT), johdatti meidät Viron historian kautta virolaisen varhaiskasvatuksen maailmaan ennen tutustumiskäyntejä.Maarikan mukana olo vierailukäynnillä mahdollisti vuoropuhelun ihan eri tasolla, kuin mitä se olisi ollut ilman hänen läsnäoloaan.
Päiväkodista Lasten Taloksi - on lause, joka kiteyttää opintomatkamme annin minulle henkilökohtaisesti. Miten teemme päiväkodista Lasten Talon, jossa oppivan yhteisön ajatus totetuu, talon jossa lapset ja perheet näkyvät, kuuluvat ja vaikuttavat?
Kirjaudu sisään palveluun, mikäli haluat lisätä oman kommentin.