Teknologiaa ekosti - Ratkaisukeskeinen oppimisympäristö lasten ekososiaalisen kasvun tukena

Created: 03.04.2018

Hankkeessa keskitytään vahvistamaan lasten ekososiaalista kasvua lisäämällä luonnon hyvinvointivaikutusten osuutta lasten jokapäiväisessä varhaiskasvatusarjessa ja kehittämällä hyvinvointia lisääviä oppimisympäristöjä. Oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Lasten hyvinvointia ja elämänlaatua edistetään sitoutumalla Green Care -toimintaan, joka takaa ammatillisen, tavoitteellisen ja vastuullisen toiminnan toteutumisen varhaiskasvatuksessa.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta. Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka havainnoivat ympäristöään ja selvittävät oman toimintansa vaikutuksia siihen. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää. Oppimisympäristöjen suunnittelussa ja kehittämisessä hyödynnetään vahvasti uutta teknologiaa, jota hyödynnetään niin Green Care -ajattelun innovatiivisessa toteuttamisessa kuin lasten tutkivan oppimisen työkaluna. Lapsia ohjataan turvalliseen teknologian käyttöön ja havaitsemaan teknologiaa esimerkiksi maatilavierailuilla.

Lasten ekososiaalista sivistystä edistetään kasvattamalla kasveja ja hoitamalla eläimiä. Tavoitteena on, että jokainen lapsi saa mahdollisuuden päästä seuraamaan ekologista systeemiä ja sen toimintaa. Lasten kanssa ideoidaan teknologian käyttöä viljelyssä ja kasvatuksessa. Veden- ja energiankulutuksen seuraaminen ja sääolosuhteiden seuraaminen auttavat lasta ymmärtämään ekologisen kestävyyden merkityksen.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluu muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja useita yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikoulun järjestämällä koulutuksella. 


Show project card

Author: Taru Koskinen

TitleDateComments

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •