Kaunokirjallisuuden pohjalta tehtävä digitarina.
Projekti alkoi kaunokirjallisuuden lukemisella. Jokainen 3b-luokan oppilas luki yhden kokonaisteoksen. Luokassa oli yhteensä neljä eri kirjaa käsiteltävänä: Ella ja seitsemän törppöä, Leevi ja Eleonora, Mieletön musamaikka ja Väinö ja Rotta kesäleirillä. Lukemista kontrolloitiin perinteisen lukupäiväkirjan avulla.
Kirjojen lukemisen jälkeen oppilaat tekivät ryhmissä digitarinan omasta kirjastaan.
|
Toteutettu oppimiskertomus
tarina
Opettaja
Sanna Kaijalainen
Koulu
Oulun normaalikoulu 0-6 luokat
Aine/aihe
digitarina
Luokka
3b
Oppilaiden ikä
9-10 vuotta
Oppilasmäärä
24
Ajankohta
huhtikuu 2013
Tavoitteet
Digitarinaprojektin tavoitteena on motivoida oppilaita lukemaan kaunokirjallisuutta, lisätä heidän tietoteknisiä taitoja ja toimia uudenlaisena työtapana oppimisen dokumentoinnissa. Lisäksi tavoitteenamme on lisätä kodin ja koulun välistä yhteistyötä tuomalla koulutyö läpinäkyvämmäksi vanhemmille. Valmiit digitarinat ja prosessi niiden takana esitetään vanhemmille vanhempainillassa keskiviikkona 24.4.2013. Opiskelijoita ohjataan projektin aikana samanaikaisopettajuuteen, sillä he pitävät projektitunnit yhdessä.
Työtavat
Projekti alkaa itsenäisellä työskentelyllä, sillä jokainen oppilas lukee oman kirjansa kotona itsenäisesti. Lukemista kontrolloidaan perinteisen lukupäiväkirjan avulla. Työskentely siirtyy koulun kirjan lukemisen jälkeen. Koko digitarinaprojektin ajan oppilaat työskentelevät mahdollisimman itsenäisesti omissa ryhmissä. Opettajan tehtävä on ohjailla työn tekemistä. Välillä tunnin alussa voi olla yhteinen opettajajohtoinen aloitus, jolloin käydään uusi asia yhdessä läpi.
Projektissa käytetyt oppimisaktiviteetit
Työskentely aloitetaan unelmoinnilla. Sen jälkeen tutkitaan eli vertaillaan eri digitarinoita. Tutkimisen jälkeen on kartoituksen vuoro, jolloin teemme ajatuskartan Poppletin avulla. Ajatuskartta on kuvakäsikirjoituksen pohjana. Reflektointi tehdään jokaisen uuden työvaiheen välillä. Kuvakäsikirjotuksen jälkeen siirrytään valmistamaan digitarinaa. Kun digitarinat ovat valmiit, ne julkaistaan vanhempainillassa.
Projektissa käytetty teknologia: laitteet
Videotykki, älytaulu, iPad, tietokone ja digikamera.
Työskentelyn kuvaus
Työskentyn kuvaus on esitetty digitarinamuodossa. Katso DigitarinaB.
Tuotokset
Valmiit oppilaiden tekemät digitarinat löytyvät tiedostoista. Ne ovat: Ella ja seitsemän törppöä, Leevi ja Leonora, Musamaikka 1., Väinö ja rotta 1. ja Väinö ja rotta 2.
Arviointi
Projektin tekeminen oli oppilaille mielekästä ja projektitunteja odottiin kovasti. Projekti vaati enemmän aikaa, kun aluksi oli suunniteltu. Lisäsimme tunteja, koska oppilaat olivat motivoituneita työskentelystä ja halusivat satsata omaan digitarinaan. Oppilaille asetetut tavoitteet saavutettiin hyvin. Opiskelijoiden kohdalla emme saavuttaneet kaikkia tavoitteita. Samanaikaisopetus ei toiminut. Opiskelijat pitivät tunnit yhdessä, mutta yhdessä suunnittelu puuttui. Opiskelijat kokivat kuitenki projektin mielekkäänä. Vanhemmat olivat erittäin tyytyväisiä ja ylpeitä lastensa tuotoksista.
|
Jäsenet |
| Markku Lang | Sanna Kaijalainen |
|