Pitkestoisen leikin ja omaehtoisen liikunnan mahdollistaminen oppimisympäristöä muokkaamalla

Luotu: 21.12.2017

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten päiväkodin sisätiloissa tapahtuvan omaehtoisen liikunnan osuutta varhaiskasvatuspäivässä. Tavoitteena on hankkeen avulla ensin tunnistaa liikuntaa rajoittavia tekijöitä ja sen jälkeen kehittää liikuntaa edistäviä toimintatapoja ja muokata oppimisympäristöjä näitä tukeviksi. Prosessi tukee lasten osallisuutta ja sosiaalisten taitojen kehittymistä.

Hanke on prosessiluonteinen, jossa koordinaattorin avulla yksiköiden henkilöstö muokkaa oppimisympäristöjä tavoitteen mukaisiksi ja muuttaa toimintakulttuuria liikuntamyönteisemmäksi huomioiden lasten osallisuuden ja omaehtoisuuden. Prosessiin kuuluu lähtötilanteen kartoitus, jatkuva dokumentointi prosessin aikana sekä lopputuloksen arviointi. Lasten liikkumisen lisäämisen mahdollistumiseen kuuluu olennaisesti koordinaattorin työn lisäksi henkilöstön kouluttaminen sekä vierailukäynnit päiväkoteihin, joissa tavoitteemme mukainen toiminta on jo toteutunut.

Konkreettiset tulokset, jotka tavoitteella pyritään saavuttamaan siten että oppimisympäristöjä muokataan yksiköissä niin, että ruokailu keskitetään yhteen tilaan, jolloin ryhmätiloissa pystytään paremmin huomiomaan lasten omaehtoisen liikunnan mahdollistuminen. Ryhmätilaa lisätään myös vaihtamalla perinteiset kerrossängyt kaappisänkyihin. Henkilökunta saadaan sitoutumaan toimintakulttuurin muutokseen henkilökunnan kouluttamisella sekä koordinaattorin läsnäololla yksiköiden arjessa.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten pitkäkestoisen leikin osuutta varhaiskasvatuspäivässä. Tavoitteena on hankkeen avulla ensin tunnistaa pitkäkestoista leikkiä rajoittavia tekijöitä ja sen jälkeen kehittää leikkiä edistäviä toimintatapoja ja muokata oppimisympäristöjä näitä tukeviksi. Prosessi tukee lasten osallisuutta ja sosiaalisten taitojen kehittymistä.

Hanke on prosessiluonteinen, jossa koordinaattorin avulla yksiköiden henkilöstö muokkaa oppimisympäristöjä tavoitteen mukaisiksi ja muuttaa toimintakulttuuria leikkimyönteisemmäksi huomioiden lasten osallisuuden ja omaehtoisuuden. Prosessiin kuuluu lähtötilanteen kartoitus, jatkuva dokumentointi prosessin aikana sekä lopputuloksen arviointi. Pitkäkestoisen leikin mahdollistamiseen kuuluu olennaisesti koordinaattorin työn lisäksi henkilöstön kouluttaminen sekä vertaismentorointi, jossa vertaismentori pitkäkestoisesti tukee henkilöstöä kohti pitkäkestoisen leikin tavoitetta.

Konkreettiset tulokset, jotka hankkeessa pyritään saavuttamaan on, että oppimisympäristöjä muokataan yksiköissä niin, että ruokailu keskitetään yhteen tilaan, jolloin ryhmätiloissa pystytään paremmin huomiomaan lasten omaehtoisen pitkäkestoisen leikin mahdollistuminen. Henkilökunta saadaan sitoutumaan toimintakulttuurin muutokseen koordinaattorin työpanoksella, henkilökunnan kouluttamisella sekä vertaismentoroinnilla.

Hankkeessa ovat mukana kaikki Oriveden varhaiskasvatuksen päiväkodit ja Hirsilän ryhmis.

Yksiköiden alustavat hankesuunnitelmat on laadittu syksyn 2017 aikana ja niiden toteuttamismahdollisuudet arvioitiin ohjausryhmässä 20.12.2017.

 


Projektikorttiin

Perustaja: Jussi Lintunen

OtsikkoKirjoitettuKommentteja