Toteutettu oppimiskertomus
Rakennettu ympäristö Joensuussa, katsaus kuudesluokkalaisten silmin
Opettaja
Sampo Forsström
Koulu
Joensuun normaalikoulu, Länsikadun koulu
Aine/aihe
Maantieto, historia, äidinkieli, TVT
Luokka
6C
Oppilaiden ikä
12 - 13 v.
Oppilasmäärä
23
Ajankohta
vko 44 (31.10. - 4.11.2011)
Tavoitteet
Projektin tavoitteet
Oppilaat laativat kolmen hengen ryhmissä itseään kiinnostavasta aiheesta esityksen. Aiheena oli rakennettu ympäristö Joensuussa. Esitys sisältää historiallisen katsauksen rakennuksen kehittymi-sestä nykypäivään. Oppilaat tuottivat nykytilanteesta multimediaa sisältävän esityksen, jotka koottiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Oppilaat työskentelivät luokan ulkopuolella ja dokumentoivat aihettaan sekä prosessiaan. Sisällön tuottamiseen ja dokumentointiin hyödynnettiin tieto- ja viestintätekniikan tarjoamia mahdollisuuksia monipuolisesti.
Oppilaat tekivät esitykset Notebook-ohjelmalla. Esitys sisältää videota. Teimme videot still-kuvista Windowsin Live –elokuvatyökalulla. Osa muutti videon Flash-tiedostoksi konvertointiohjelmalla. Ryhmän tuotos esiteltiin ja muut ryhmät antoivat vertaispalautetta Titanpad-sovellusta hyödyntäen. Ryhmien työskentelyä ja kokemuksia tallennettiin TeamUpia hyödyntäen.
Työtavat
Toimimme kolmen hengen ryhmissä. Ryhmät suunnittelivat ja toimivat sangen itsenäisesti opettajan antamien rajausten mukaisesti.
Projektissa käytetyt oppimisaktiviteetit
iTec vaatimukset ja muut toiminnot:
• Tiedonkeruu koulun ulkopuolella (haastattelut, kamerat, muistiinpanovälineet)
• Tiimityö (toiminta TeamUpilla muodostetuissa kolmen hengen ryhmissä luokan valitsemien kohteiden parissa)
• Videokatsauksia ryhmän työskentelystä (TeamUp)
• Vertaispalaute valmiista tuotoksista (Tuotokset toteutettiin Notebook-ohjelmalla ja palaute annettiin Titanpad-sovellusta hyödyntäen.)
Projektissa käytetty teknologia: laitteet
- TeamUp (ryhmiinjako, minuutin videokatsaukset)
- miniläppärit (tekstin tuottaminen, tiedonhankinta)
- kamerat (kuvaaminen)
- Windows Live -elokuvatyökalu (esityksen muuttaminen videoksi)
- Notebook (esityksen laatiminen)
- Titanpad (vertaispalautteen antaminen)
- Any Video Converter (videoiden muuntaminen flash-tiedostoiksi Notebookissa toistamista varten)
Työskentelyn kuvaus
Projektin toteutus
Toteutimme projektin viikon intensiivisellä työskentelyjaksolla (viikko 44). Käytimme aikaa yhteensä noin 15 h. Viikko oli harjoittelujaksojen välissä. Maanantaina 31.10. opettaja esitteli projektin ja keskustelimme Joensuun keskustan rakennetusta ympäristöstä. Olemme aiemmilla luokilla tutustuneet ruutukaavan ja sen kehittymiseen nykytilanteeseen.
Valitsimme kahdeksan aihetta kahdestakymmenestä eri vaihtoehdosta. Oppilailla oli kolme ääntä ja he antoivat äänet ja teimme tukkimiehen kirjanpidon luokan älytaululle. Tämän jälkeen hyödynsimme Team Up –sovellusta ja oppilaat raahasivat kuvansa kolmeen heitä kiinnostavan aiheen kohdalle. Tämän jälkeen Team Up laati ryhmät ja ne ryhtyivät hankkimaan taustatietoa omaan aiheeseen liittyen. Ennen tätä ryhmät tallensivat Team Up –työkaluun ensimmäisen videoreflektionsa tavoitteistaan toiminnastaan.
Tiistai oli luokan ulkopuolisen työskentelyn päivä. Pidimme Carelicum museon monitoimitilaa tukikohtanamme. Tutustuimme museon näyttelyyn Joensuun historiasta erityisesti oman aiheen näkökulmasta ja tämän jälkeen oppilaat lähtivät ryhmänsä kohteille kuvaamaan ja täydentämään tietojaan. Varustuksena ryhmillä oli kamerat, miniläppärit ja muistiinpanovälineet. Osa ryhmistä oli sopinut etukäteen tapaamisesta kohteessa (mm. paloasemalla).
Keskiviikon ja torstain työstimme ja syvensimme materiaalia ja valmistauduimme perjantain esityksiin. Tallensimme myös toiset videot Team Up –työkaluun koko prosessista. Perjantai oli esityspäivä ja esitimme aikaansaannoksemme luokalle. Kunkin esityksen jälkeen annoimme palautteen ryhmän toimesta Titanpadilla. Joka ryhmälle oli omat padit ja ryhmät kirjasivat kommentteja esityksistä SWOT hengessä.
|
Jäsenet |
| Sampo Forsström | Pasi Kurttila |
|