Kymmenen vuotta kestäneessä Bournemouthin yliopiston tutkimuksessa on huomattu, että ilman kenkiä olevat oppilaat selviytyvät keskimäärin paremmin koulutehtävistään ja käyttäytyvät paremmin kuin ne oppilaat, joilla on kengät oppitunnilla jalassaan. ”Kengättömissä” kouluissa oppilaat myös tulevat kouluun todennäköisemmin ajoissa selvisi Bournemouthin yliopistossa tehdyssä kansainvälisessä tutkimuksessa.
Tutkijat tutkivat ”kengättömissä” kouluissa luokkansa ulkopuolelle kengät jättäviä oppilaita (yli 10 000 oppilasta, n. sata koulua 25:ssä maassa) ja huomasivat, että oppilaat olivat näissä kouluissa paremmin motivoituneita kuin oppilaat, jotka pitivät kenkiä jalassaan koko koulupäivän ajan. tutkimuksen mukaan kengättömyyden seurauksena he menestyivät kokeissa paremmin kuin oppilaat, joilla oli kengät jalassa.
Tohtori Stephen Heppellin mukaan myös esim. tuolilla istuminen aiheutti motivaation alentumaa. Samansuuntaisia tuloksia ovat saaneet muutkin Pohjoismaista mallia ottaneet kengättömyyteen siirtyneet englantilaiset koulut. Kansainvälisessä tutkimukseen osallistui kouluja mm. Uudesta- Seelannista ja Australiasta. Pitkäkestoisin tutkimus tehtiin länsi-Lontoossa, jossa oppilaiden käyttäytymistä ja suoriutumista seurattiin yliopistoon saakka.
Talviset olosuhteet paransivat ”vahingossa” myös koulumenestystä?
Suomessa 1800- luvulla saattoi runsas oppilasmäärä, liian pienet tilat ja huono ilma aiheuttaa joskus sen, että opettajatar (siihen aikaan usein nainen opettajana) jouduttiin kantamaan ulos hangelle hengittämään, saamaan happea. Myöhemmin lapset ovat koulussa jo pidemmän aikaa jättäneet kenkänsä eteiseen, koska muuten kosteus lieveilmiöineen entiseen tapaan olisi levinnyt luokkaan. Tämä meidän arktisista olosuhteista johtuva käytäntö ja tapa on yllättäen osoittautumassa yhdeksi syyksi, miksi meillä oppilaat ovat niin motivoituneita ja oppivat opiskeltavat asiat niin hyvin.
Tutkijat ovat nyt antaneet Englannissa kouluille kengätöntä toimintakulttuuria puoltavan suosituksen, koska oppilaat tuntevat olonsa silloin kotoisimmaksi ja rentoutuneemmiksi.
Stephen Heppell (Professori at the Centre for Excellence in Media Practice at Bournemouth University) sanoo, että ”lapset esim. istuvat mieluummin lattialla ja ovat rentoutuneempia sillon kun heillä ei ole kenkiä.” Kengättömyys ja kodinomaisuus vaikuttivat positiivisesti poikien lukuaktiivisuuteen ja kaikkien oppilaiden viihtymiseen; kouluun tullaan ajoissa ja sieltä ei ole kiire kotiin. ”Tärkein motivationaalinen tekijä on viihtyminen ja yleisesti ottaen, jos oppilas viihtyy, hän myös suoriutuu opinnoistaan paremmin.” Sanoo professori Stephen Heppel.
Kengättömyydellä näyttää olevan siis useita etuja:
Miksi koulun kengättömyydellä on tällaisia vaikutuksia?
Mielenkiintoista on, että eri kulttuurit selittävät asiaa hieman eri tavoin. Ehkä totuus löytyy näiden yhdistelmästä?
-Kiinassa syyksi epäillään jalkapohjan ärsykkeiden vaikutusta eli refleksologiaa. Jalkapohjan ärsytys saa aikaan positiivisia vaikutuksia vireystilaan, muistamiseen aineenvaihduntaan jne.
-Intiassa kenkien ottaminen jalasta on osoitus kunnioituksesta esim. pyhään tilaan astumisen yhteydessä
-Englannissa ja Espanjassa kengättömyyttä pidetään kodikkuutena
Lapset ovat tutkimuksen mukaan pääsääntöisesti hyvin tyytyväisiä silloin, kun heidän koulunsa päättää ryhtyä kengättömäksi. Innovatiiviset koulut ja oppivat yhteisöt voivat käyttää kengättömyyteen siirtymistä parempaan oppimiseen liittyvänä keskustelun avauksena. Kengättömyyteen liittyy myös tasa- arvon näkökulma, koska opettajienkin on jätettävä kengät.
>>>LISÄÄ