Toiminnallinen varhaiskasvatus

Blog's frontpage | Show project card  |  Show all blogs


Lasten osallisuus

(Written 12.11 2018 klo 09:48)

Hankkeessamme tärkeänä tulokulmana on lasten osallisuus. Osallisuuden mahdollistaminen hankkeessa sekä kaikessa toiminnassa hankkeen jälkeen. 

Lasten osallisuus puhuttaa paljon. Menettääkö aikuiset toimivallan? Saako aikuinen päättää koskaan? Miten esim. ekologisuus -arvomme käy jos lapset päättävät hankinnoista? Nämä ja kymmenet muut ajatukset ovat vilisseet päässämme, luetuissa lehdissä ja käydyissä keskuteluissa.

Lasten osallisuus tarkoittaa sitä, että lapsi voi ikätason mukaiseti olla päättämässä asoista, niissä raameissa joissa se on mahdollista. Kasvattajan vastuulla on pitää toiminta pedagogisena ja sellaisena, että kaikki lapset voivat osallistua toimintaan. 

Olemme lähteneet osallistamaan lapsia hanketyössä niin, että olemme kuulleet heidän mielipiteitään tiloista. Mikä siellä on hyvää ja mitä tulisi muuttaa. Olemme kuvanneet tiloja, leikelleet lehdistä kalusteita pohjapiirustukseen sekä käyneet keskusteluja asiasta. Keskustelua on viety urille, että mitä päiväkodissa tulisi olla, että teillä kaikilla olisi hyvä olla? Lapset ovat hienosti ottaneet huomioon toiset emmekä ole tömänneet ajatukseen, jossa lapsi olisi ajatellut vain sitä, mikä hänelle on toimivaa. 

Lasten toiveita on myös lähdetty työstämään heidän kanssaan. Lasten toive sohvasta (joka oli myös aikuisten toive) otettiin yhteiseen käsittelyyn. Keskustelimme minne sohvan voisi sijoittaa ja millainen sen tulisi olla. Aikuiset päättivät lopulta mallin ja kangasmateriaalin, jotka täyttivät julkisen tilan vaatimukset. Tämän jälkeen palasimme taas lasten luo ja valitsimme yhdessä sohvan värin. Pettymysten sietoa on myös harjoiteltu. Lasten toive oli uima-allas ulos. Toiveeseen vastattiin hankkimalla puhallettava allas. Oikean uima-altaan hankkkimisesta kävimme keskutelua mm. rahan, Suomen säiden ja pihan koon näkökulmista. Hyvin he asian ymmärsivät :)

 

Tavoitteenamme oli kehittää menetelmä, jolla lasten ääni tulisi toiminnassa kuuluviin. Asia on ottanut ensimmäiset askeleet ideariihien muodosssa. Ajatuksena on tehdä muutamia vaihtoehtoja, koska lapset ovat iältään, taidoiltaan ja luonteiltaan niin erilaisia. Tässä vaiheeessa meillä on enää kolme ajatusta, jotka kaikki olemme ajatelleet jalostaa koekäyttöön asti ainakin.

Ensimmäinen ajatus koskee pelillistämistä, olemme ajatelleet kehittää lautapelin. Muoto on vielä harkinnassa. Pelin aikana tulee tehtäviä ja kysymyksiä, joiden avulla aikuiset pääsevät näkemään mitä lapset ajattelevat ja ovat kiinnostuneita.

Kokeilemme tehdä lasten kanssa yhdessä "älysatukirjan". Kirja kertoisi päiväkoti-elämästä. Kirjaa voi lukea tavallisena satukirjana tai käyttää sivuilta löytyviä lisämateriaaleja, jotka ohjaavat lapsia ja aikuisia keskustelemaan omasta päiväkodista.

Kolmas idea koskee maskottia, joka päiväkodille muuttaisi. Maskotti asuisi vuorollaan lasten luona. Maskotti kysyisi milloin mitäkin, esim. piirrä/kirjoita kirjaani millainen on unelmien päiväkoti tai mitä tekisit jos saisit olla päivän päiväkodin johtaja jne. 

Näiden ideoiden pohjalta jatkamme työtämme. Kerromme lisää kun olemme päässeet testaamaan :) Jännittävää ja ihanaa!


Kaisa Perhovaara


Comments (0):


Log in first to post a comment.

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •