Sinervän koulukeskuksen pihahanke |
Koulumme vanhalla piha-alueella tehtiin rakennustöitä ja halusimme olla kouluna mukana suunnittelemassa koulumme uutta piha-aluetta. Otimme lähtökohdaksi Aalto yliopiston kehittämän Desing oppimismenetelmän, jonka johdosta pihan suunnittelu nousi aivan uudelle tasolle. Oppilaiden unelmien kautta henkilökunta lähti laajentamaa pihaa oppimisympäristöksi, jota oppilaat vuorostaan kehittivät eteenpäin. Arkkitehti kävi vetämässä useamman toimintapäivän, johon osallistui kaikki koulumme oppilaat 1. - 9.luokilta. Näiden toimntapäivien jälkeen pihasuunnittelun ammattilaiset lähtivät työstämään varsinaista pihasuunnitelmaa, jonka pohjalta oppilaat rakensivat keväällä 2016 oman pienoismallinsa. Kyseinen pienoismalla ja pihasuunnitelmakartta oli pohjana opettajien pedagogiselle kehittämistyölle. Opettajat lähtivät ajatuksesta, miten piha voisi palvella paremmin koulumme opetuskulttuurin kehittämistä ja miten sitä voisi hyödyntää vastaamaan arjen haasteisiimme, kuten: ryhmätyötilojen puute, esitystilojen puute ja toiminnallisen/yhteisöllisen oppimisen kehittäminen.
|
|
|
Jäsenet |
| Henri Heikkinen | Jari Ylisirniö |
|
Projektin tiedostot
Otsikko |
Kuvaus |
Tyyppi |
Lisätty |
Lisääjä |
Kartta pihasuunnitelmasta |
Tämä kartta pohjautuu oppilaiden ideoihin ja tämän kartan pohjalta henkilökunta lähti miettimään, miten pihan pedagogista ulottuvuutta voisi kehittää tukemaan koulumme toimintakulttuurin kehitystä. |
tiedosto |
01.12.2016 13:44 |
Henri Heikkinen |
Hankkeen kuvaus
Pedagogiseksi lähestymiskulmaksi valitsimme Desing oppimismenetelmän, jota hieman varioimme vuoropuheluksi henkilökunnan ja oppilaiden välille. Prosessin etenemisessä ja vaikuttamisessa koulumme oppilaskunta on ollut aktiivisesti mukana.
Dream: Kerroimme, että koululle tullaan rakentamaan uusi piha-alue ja me haluamme vaikuttaa siihen. Oppilaat pääsivät vapaamuotoisesti piirtämään luokissa omia pihaideoita siitä, millainen voisi olla hänen unelmiensa koulupiha. Nämä työt kerättiin eräänlaiseksi lähtötasoksi prosessin tuleville vaiheille.
Explore: Koululla järjestettiin arkkitehdin vetämä arkkitehti/pihasuunnitelma -kurssi, johon osallistuivat kaikki koulun oppilaat 2015 ja henkilökunta. Ensin arkkitehti piti esityksen koko koululle liikuntasalissa siitä, mitä arkkitehtuuri on ja mitä kaikkia mielikuvituksellisia asioita voidaankaan toteuttaa.
Map: Arkkitehtikurssin osana oli jokaisen oppilaan oma suunnitelma pihasta. Koulumme oppilaat ottivat pihasta kuvia, jonka maiseman jäljentivät paperille. Tähän todellisuutta vastaavaan ympäristöön, he suunnittelivat oman osansa pihasta. Näitä töitä on esillä kuvaosiossa.
Collaborate: Vastuuopettajat ja Viherteema Oy kokosivat oppilaiden suunnitelmien pohjalta yhteisen piirroksen, jota on kommentoitu ja muokattu esim. oppilaskunnalta saadun palautteen mukaan. Kyseinen pihasuunnitelma on kuvaliitteenä.
Make: Yhteisen suunnitelman pohjalta yläluokkienoppilaat rakensivat pienoismallin, joka esiteltiin kunnassa keväällä 2016.
Syksyllä 2016 koulumme henkilökunta lähti miettimään miten olemassa oleva pihasuunnitelma tukee koulumme opetusta ja toimintakulttuurin kehitystä. Huomasimme, että suunnitelmaa hieman muokkaamalla ja esim. ryhmätyötilojen rakentamisella pihamme toiminnallisuutta ja tutkimusulottuvuutta voisi lisätä. Tästä syntyi idea esittää pihalle rakennettaviksi "Oppimiskota" tyyppisiä rakennelmia ja suunnitellun pururadan yhteyteen toteutettaisiin luonnontieteen tutkimuspisteitä koskien järven rantaan, sen kasvillisuuteen sekä eliöstöön ja lahoamisprosesseihin.
Hankkeen pedagogiset tavoitteet
1.tavoite
Oppilaita osallistavan pedagogisen prosessin toteuttaminen ja kokemuksen tarjoaminen yhteisen vaikuttamisen kautta.
Alusta lähtien kaikki koulun oppilaat sekä henkilökunta on osallistettu pihan suunnitteluun kuvataiteen, tietotekniikan sekä erityisen arkkitehtikurssin avulla. Pihahanke on jatkoa koulumme pitkäjänteiselle toimintakulttuurin ja oppimisympäristöjen kehitystyölle.
2.tavoite
Tavoitteena kehittää kouluumme piha-alueesta tehdyn suunnitelman mukainen moderni oppimisympäristö, joka tukee monipuolista, yhteisöllistä ja toiminnallista oppimista sekä kehittää koulumme toimintakulttuuria.
Henkilökunta haluaa nähdä pihan myös oppimista ja kehittyvää toimintakulttuuriamme tukevana ympäristönä. Koulurakennuksiemme esitystilat ovat rajalliset ja juhlat yms. esiintymiset tapahtuvat pienessä, vanhassa liikuntasalissa. Lisäksi koulurakennuksemme ei tarjoa pieniä ryhmätyöskentelytiloja, joita toiminnallinen oppiminen mobiililaitteidan avulla vaatisi. Piha-alueemme rajoittuu kauniiseen Sinerväjärveen ja metsään, joka tarjoaa upeita mahdollisuuksia luonnontieteiden opetuksen kehittämiseen.
kokemus
Pedagogiseksi lähestymiskulmaksi valittu Desing menetelmä on toiminut hyvin. Prosessi on ollut kestollisesti niin pitkä, että osa oppilaista on jo lähtenyt pois koulusta ja oppilaat itse eivät varmastikkaan ole ymmärtäneet prosessia oppimismielessä. Suunnitelman lopputuloksen kannalta on ollut tärkeää unelmoinnin, vuoropuhelun ja konkreettisen tekemisen läsnäolo prosessissa.
Unelmien piha piirrokset konkretisoituivat pihasuunnitelmaksi, jotka puolestaan konkretisoituivat oppilaille pienoismallina. Pienoismallin konkretisoituminen puolestaan vie aikaansa ja esimerkiksi oppilaskunnassa on opittu huomaamaan miten tuskallisen hitaasti prosessit yhteiskunnallisessa päätöksenteossa etenevät.
Yllättävää oli, miten vaatimattomia oppilaiden suunnitelmat olivat Unelmointivaiheen jälkeen. Vasta arkkitehdin vetämän esityksen jälkeen oppilaiden rohkeus ideointtin lisääntyi. Lisäksi he saivat näkökulmaa siitä, mihin kaikkeen voi vaikuttaa ja vain mielikuvitus on toteutuksessa rajana.
motto
Unelmamme toteutuu ajan kanssa pala kerrallaan.