Kirjaudu sisään Unohditko salasanasi?

Pattasten koulun oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen

Hankkeen päätavoitteena on Pattasten koulun inkluusioluokan 3-4 ja erityisluokan 5-6 oppimisympäristön (toiminnan, tilojen ja varusteiden) kehittämistä niin, että erilaisten oppijoiden mahdollisuudet oppia ja saada tukea toteutuvat määrällisesti ja laadullisesti, sekä oppilaiden koulumotivaation ja -viihtyvyyden lisääminen.

Hankkeen avulla pyritään saamaan erilaisten oppijoiden oppimisympäristö toiminnalliseksi, viihtyisäksi, toimivaksi ja monipuoliseksi sekä koulumotivaatiota ja -viihtyvyyttä lisääväksi ja ylläpitäväksi. Saadaan tietoa oppilaiden osallistamisesta ja sen vaikutuksista em. as

Näytä lisää...
 

Käyttöönottovuosi
2014

Kunta/koulutuksen järjestäjä
Raahen kaupunki

Koulun nimi
Pattasten koulu

Hankkeen pedagogiset tavoitteet (sisältäen mahdolliset omat painotukset / näkökulmat)
Hankkeen päätavoitteena on Pattasten koulun inkluusioluokan 3-4 ja erityisluokan 5-6 oppimisympäristön (toiminnan, tilojen ja varusteiden) kehittämistä niin, että erilaisten oppijoiden mahdollisuudet oppia ja saada tukea toteutuvat määrällisesti ja laadullisesti, sekä oppilaiden koulumotivaation ja -viihtyvyyden lisääminen. TAVOITTEET TARKEMMIN: 1. Tavoitteena on kehittää ja laajentaa yhteisopettajuus ja inkluusioluokkamalli myös luokalle 5-6 ja näin olla osaltaan kehittämässä myös erityisluokan ja yleisopetuksen opetusryhmän yhteistyöluokkatoimintaa yhtenäiskoulullamme. 2. Tavoitteena on kehittää opettajien yhteisopettajuutta, tiimityöskentelyä, työtapoja sekä oppimateriaaleja yhteistoiminnallisempaan ja inklusiivisempaan suuntaan. 3. Tavoitteena on suunnitella yhteistyötä ja toiminnallisuutta lisäävien materiaalien, opetusvälineiden ja kalusteiden hankkiminen yhdessä oppilaiden kanssa, näin rohkaistaan oppilaita luottamaan itseensä ja näkemyksiinsä ja olemaan avoimia uusille ratkaisuille. 4. Tavoitteena on myös kerätä tietoa ja kokemuksia oppilaiden osallisuudesta kehittämistoimintaan ja osallisuuden ja kehittämistyön vaikutuksesta oppilaiden koulumotivaatioon ja -viihtyvyyteen. 5. Lisäksi tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja viihtyvyyden lisääminen, koulumotivaation lisääntyminen ja ylläpitäminen sekä oppimaan oppimisen taitojen karttuminen 6. Tavoitteena on kehittää joustavia ja muunneltavia kalusteratkaisuja, joiden avulla koulumme tiloja voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti ja monipuolisesti.

Hankkeen kuvaus
HANKKEEN KUVAUS (vrt. Tavoitteet) 1. Hanke aloitetaan Pattasten koululla kahden erityisluokanopettajan ja yhden luokanopettajan yhteistyönä syyslukukaudella 2014. Tavoitteena on saada keväällä 2015 mukaan luokanopettaja 5-6 -luokkaan erityisopettajan työpariksi. Hankkeesta tiedotetaan heti päätöksen tultua ja mukana oleville opettajille järjestetään keväällä 2015 koulutusta inkluusiosta, yhteisopettajuudesta sekä erilaisista oppijoista ja oppimistyyleistä. Hankkeesta tiedotetaan myös yläluokkien opettajia ja yhteistyöluokkatoimintaa kehitetään yhdessä lv 2015-2016. 2. Syksyllä 2014 aloitetaan yhteistoiminnallisiin ja inklusiivisiin oppimateriaaleihin ja työtapoihin tutustuminen ja otetaan huomioon jo kevään 2015 hankinnoissa. Koulutusta opettajille järjestetään myös lukuvuoden 2015-2016 aikana. Hankerahoitusta käytetään myös materiaalien ja kalusteiden hankintaan sekä opettajien koulutukseen. 3. Oppilaat otetaan mukaan suunnitteluun keväällä 2015. Hyödynnetään oppilaiden ajattelun innovatiivisuus ja toiminnallisuuden näkökulma. Oppilaiden osallistamisesta tehdään suunnitelma, jonka toteutumista seurataan ja arvioidaan. Osallistamisen mallia kehitetään koko hankkeen ajan. Tavoitteena on, että mallia voidaan jakaa muille luokille ja kouluille. 4. Hankkeen alussa laaditaan mittarit, joilla kerätään tietoa oppilaiden koulumotivaatiosta ja -viihtyvyydestä. Motivaation muutoksia seurataan hankkeen aikana mittareilla, havainnoinnilla ja kokemuksien kirjaamisella. Mittaria kehitetään koko hankkeen ajan. Tavoitteena on saada käyttöön malli, jota voidaan jakaa. 5. Oletuksena on oppilaiden hyvinvoinnin, koulumotivaation ja -viihtyvyyden lisääntyminen sekä oppimaan oppimisen taitojen karttuminen oppimisympäristöä kehittämällä. Hankkeen aikana kehitetään mittareita, joilla tuloksia voidaan seurata. Näin saadaan tietoa siitä, millanen oppimisympäristö tukee parhaten erilaisten oppijoiden koulunkäyntiä. 6. Luokilla on käytössä tällä hetkellä 2 isoa luokkatilaa ja 1 pieni erityisluokkatila. Suunnitellaan tehokkaita ja monipuolisia kalusteratkaisuja.

Miksi tämä koordinointihanke tarvitaan? (sisältäen mahdolliset omat painotukset / näkökulmat)
Pattasten koululla on toiminut inkluusioluokka 1-2 jo muutaman vuoden ajan. Tänä syksynä aloitettiin samanlainen yhteisopettajuus 3-4 -luokassa. Erityisluokat ovat aiemmin olleet erillään ja luokkien varustus on hyvin perinteinen yleisopetuksen luokan varustus. Jotta työskentelyn kehittäminen inklusiiviseen ja erilaista oppijaa huomiovaan suuntaan toteutuisi, tarvitsemme resursseja oppimisympäristön muuttamiseen. Haluamme olla edelläkävijöitä ja suhtaudumme kehittämistyöhömme vastuullisesti, jotta tulokset olisivat jaettavissa laajemminkin. Otamme huomioon tulevat opetussuunnitelman muutokset kehittämistyössämme.

Miten hanke käytännössä toteutetaan? Työnjako ja aikataulu
Kehittämistyön kohderyhmä on Raahen kaupungin Pattasten koulun 3-4 - ja 5-6 -luokat ja niiden oppilaat, opettajat ja koulunkäynnin ohjaajat. Inkluusioluokassa 3-4 on erityisen (10) , tehostetun (5) ja yleisen (10) tuen oppilaita, yhteensä 25 oppilasta. Luokassa on erityisluokanopettaja, luokanopettaja ja koulunkäynnin ohjaaja. Erityisluokassa 5-6 on 7 erityisen tuen oppilasta. Hankevastaavana toimii Taina Rinkinen ja aktiivisina toimijoina ovat muut em. luokkien opettajat. Kohderyhmässä on mukana myös Pattasten koulun inkluusioluokka 1-2, joka osallistuu hankkeeseen ottamalla käyttöön erilaista oppijaa tukevia kalusteita ja välineitä (esim. seisontapulpetit, pienryhmäntuokioihin tarkoitetut opetuspenkkisarjat, taittopatjat). Hanke aloitetaan Pattasten koululla kahden erityisluokanopettajan ja yhden luokanopettajan yhteistyönä syyslukukaudella 2014. Tavoitteena on saada keväällä 2015 mukaan luokanopettaja 5-6 -luokkaan erityisopettajan työpariksi. Hankkeesta tiedotetaan heti päätöksen tultua ja mukana oleville opettajille järjestetään keväällä 2015 koulutusta inkluusiosta, yhteisopettajuudesta sekä erilaisista oppijoista ja oppimistyyleistä. Hankkeesta tiedotetaan myös yläluokkien opettajia ja yhteistyöluokkatoimintaa kehitetään yhdessä lv 2015-2016. Syksyllä 2014 aloitetaan yhteistoiminnallisiin ja inklusiivisiin oppimateriaaleihin ja työtapoihin tutustuminen ja otetaan huomioon jo kevään 2015 hankinnoissa. Koulutusta opettajille järjestetään myös lukuvuoden 2015-2016 aikana. Hankerahoitusta käytetään myös materiaalien ja kalusteiden hankintaan sekä opettajien koulutukseen. Oppilaat otetaan mukaan suunnitteluun keväällä 2015. Hyödynnetään oppilaiden ajattelun innovatiivisuus ja toiminnallisuuden näkökulma. Oppilaiden osallistamisesta tehdään suunnitelma, jonka toteutumista seurataan ja arvioidaan. Osallistamisen mallia kehitetään koko hankkeen ajan. Tavoitteena on, että mallia voidaan jakaa muille luokille ja kouluille. Hankkeen alussa laaditaan mittarit, joilla kerätään tietoa oppilaiden koulumotivaatiosta ja -viihtyvyydestä. Motivaation muutoksia seurataan hankkeen aikana mittareilla, havainnoinnilla ja kokemuksien kirjaamisella. Mittaria kehitetään koko hankkeen ajan. Tavoitteena on saada käyttöön malli, jota voidaan jakaa. Oletuksena on oppilaiden hyvinvoinnin, koulumotivaation ja -viihtyvyyden lisääntyminen sekä oppimaan oppimisen taitojen karttuminen oppimisympäristöä kehittämällä. Hankkeen aikana kehitetään mittareita, joilla tuloksia voidaan seurata. Näin saadaan tietoa siitä, millainen oppimisympäristö tukee parhaiten erilaisten oppijoiden koulunkäyntiä.

Mitkä ovat hankkeen avulla tavoiteltavat konkreettiset tulokset?
Hankkeen avulla pyritään saamaan erilaisten oppijoiden oppimisympäristö toiminnalliseksi, viihtyisäksi, toimivaksi ja monipuoliseksi sekä koulumotivaatiota ja -viihtyvyyttä lisääväksi ja ylläpitäväksi. Saadaan tietoa oppilaiden osallistamisesta ja sen vaikutuksista em. asioihin. Saadaan myös tietoa toiminnallisista materiaaleista, välineistä ja kalusteista. Lisäksi saadaan kokemuksia ja tietoa yhdessä tehtävästä kehittämistyöstä ja yhteisopettajuudesta. Tuloksena saadaan myös malleja ja mittareita opettajien ja oppilaiden yhteistyön suunnittelu- ja kehittämisprosesseihin. Tuloksia aiotaan hyödyntää osana Pattasten koulun yhteisopettajuuden ja erityisluokkien ja yleisopetuksen luokkien yhteistyön kehittämistä.

Miten tulokset ja vaikutukset arvioidaan?
Hankkeen aikana kehitetään mittareita, joilla hankkeen toteutumista ja vaikuttavuutta arvioidaan (kts. Hankkeen kuvaus). Opettajat kirjaavat hankkeen ajan omia kokemuksiaan, joiden perusteella myös tehdään arviointia ja suunnataan kehittämistyötä. Kehittämistyö jatkuu hankkeen jälkeenkin.

Hankkeen työryhmä
Taina Rinkinen, erityisluokanopettaja Mira Tornberg, luokanopettaja

Jäsenet
Taina Rinkinen

Projektin tiedostot

Otsikko Kuvaus Tyyppi Lisätty Lisääjä
Oppilaiden kyselylomakkeita; Oman toiminnan ohjaus

Oppimaan oppiminen ja oman toiminnan ohjauksen kehittyminen osana oppimisympäristön kehittämitoimintaa. Opettajalla apuna Oman toiminnan ohjauksen mittari.

tiedosto 14.04.2017 08:26 Taina Rinkinen
Motivaatiokysely

Oppilaiden kanssa keskustellaan paljon oppimiseen liittyvistä kannustavista ja motivoivista asioista. Apuna opettajalla hankkeen aikana kehitetty Motivaatiokysely.

tiedosto 14.04.2017 08:47 Taina Rinkinen
Mittarit opettajalle avuksi

Hankkeen aikana kehitettiin opettajan työn avuksi mittareita motivaation ja oman toiminnan ohjauksen kehittämiseen luokassa. Tutkittiin, miten toiminnalliset ja yhteistoiminnalliset työtavat vaikuttavat oppilaan koulumotivaatioon ja mikä merkitys on toimivalla oppimisympäristöllä.

tiedosto 14.04.2017 08:55 Taina Rinkinen
Budjetti

Irtokalusteita 4844€ : oppilastuolit, puolipyöreät pöydät, aktiivityynyt, palapelimatot, lokerikko ja paperiteline oppilaille, seisontapulpetit

Laitehankinnat: 1974€ : iPadi minit

Rakentamiskustannukset: väliovet kaupungin omana työnä, 0€

tiedosto 14.04.2017 09:05 Taina Rinkinen

Tässä kuvataan kaikki kokeilun tulokset ja mahdolliset kokeilun aikana tehdyt tutkimukset sekä syntyneet innovaatiot.

Tähän lisätään linkkeinä tai esim- pdf- tiedostoina uutiset, jutut, artikkelit, videomateriaalit jne.


Tähän lisätään hankkeen aikana käytetyt materiaalit. Tähän liitetään myös havainnekuvat, 3D- mallinnukset, hankkeen aikaiset kuvat ja rakennuspiirustukset. Kaikki kuvatiedostot JPG, BMP jne lisätään ”Lisää kuva” toiminnolla


Tässä kerrotaan hankkeen budjetti seuraavasti: 

Irtokalustus

Laitehankinnat (tieto- ja viestintätekniikka)

Rakentamiskustannukset

Muut kulut

Kulut yhteensä

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •