Projekti toteutetaan neljäsluokkalaisten kerhona,
jossa oppilaat yhdessä palvelutalon asukkaiden kanssa
tutustuvat peleihin ennen ja nyt. Projektin tavoitteena on,
että oppilaat ovat vuorovaikutuksessa eri sukupolven ihmisten
kanssa, syventävät omia taitojaan teknologian
käytössä sekä opettavat nykyteknologian
käyttöä palvelutalon asukkaille. Oppilaat
työskentelevät opettajan jakamissa ryhmissä.
Palvelutalon henkilökunta on valmistautunut projektiin
valitsemalla kouluyhteistyöhön halukkaan ryhmän.
Yhteistyöhön kuuluvat vierailut puolin ja toisin,
haastattelujen tekeminen ja tietojen taltioiminen. Palvelutalon
asukkaat opettavat oppilaille vanhoja pelejä ja oppilaat
vastavuoroisesti neuvovat heille tablettien käyttöä
ja digitaalisten pelien pelaamista. Lopputuotoksena oppilaat
valmistavat kerätyistä peleistä virtuaaliset
peliohjeet, jotka on mahdoll Näytä lisää... Projekti toteutetaan neljäsluokkalaisten kerhona, jossa oppilaat yhdessä palvelutalon asukkaiden kanssa tutustuvat peleihin ennen ja nyt. Projektin tavoitteena on, että oppilaat ovat vuorovaikutuksessa eri sukupolven ihmisten kanssa, syventävät omia taitojaan teknologian käytössä sekä opettavat nykyteknologian käyttöä palvelutalon asukkaille. Oppilaat työskentelevät opettajan jakamissa ryhmissä. Palvelutalon henkilökunta on valmistautunut projektiin valitsemalla kouluyhteistyöhön halukkaan ryhmän. Yhteistyöhön kuuluvat vierailut puolin ja toisin, haastattelujen tekeminen ja tietojen taltioiminen. Palvelutalon asukkaat opettavat oppilaille vanhoja pelejä ja oppilaat vastavuoroisesti neuvovat heille tablettien käyttöä ja digitaalisten pelien pelaamista. Lopputuotoksena oppilaat valmistavat kerätyistä peleistä virtuaaliset peliohjeet, jotka on mahdollista jakaa muille.
Myöhemmin koko projektista kootaan pienimuotoinen dokumenttielokuva. Projekti päätetään yhteiseen ensi-ilta tilaisuuteen, johon kutsutaan oppilaat, vanhemmat ja palvelutalon väkeä. Tilaisuudessa katsotaan kooste projektin kulusta ja oppilaiden tuotoksista sekä pelataan mahdollisuuksien mukaan pelejä ennen ja nykyään yhdessä. Yhteistyötä koulun ja palvelutalon välillä on mahdollista jatkaa projektin jälkeen, esim. satuja lukeva koulumummo tai oppilaat voivat jatkaa uuden teknologian opetusta vanhemmille ihmisille. Myöhemmin virtuaaliset peliohjeet on mahdollista kääntää myös englanniksi.
Projektin blogiin pääset alla olevasta linkistä:
http://10tikkuaipadilla.wordpress.com « Lyhennä
|
Toteutettu oppimiskertomus
Kymmenen tikkua tabletilla
Opettaja
Sanna Kaijalainen ja Aleksi Tanner
Koulu
Oulun normaalikoulu
Aine/aihe
Äidinkieli
Luokka
Neljäsluokkalaiset
Oppilaiden ikä
10-11
Oppilasmäärä
12-18
Ajankohta
Tammi-maaliskuu 2014
Tavoitteet
Projektin tavoitteena on, että oppilaat ovat vuorovaikutuksessa eri sukupolven ihmisten kanssa, syventävät omia taitojaan teknologian käytössä sekä opettavat nykyteknologian käyttöä palvelutalon asukkaille. Tämän lisäksi tavoitteina on, että oppilaat, jotka eivät ole aiemmin juurikaan käyttäneet tabletteja sekä niiden sovelluksia kouluopetuksessa, harjaantuvat niiden käyttöön. Samalla pyrimme tutustuttamaan vanhempia ihmisiä käyttämään uutta teknologiaa.
Työtavat
-Ryhmätyöskentely konkreettisesti oppimisympäristössä sekä virtuaalisesti mobiililaitteiden välityksellä
Projektissa käytetty teknologia: laitteet
iPadit tai iPad minit
Videotykki
Dokumenttikamera
Projektissa käytetty teknologia: ohjelmistot
iMovie, popplet, Blogi (Wordpress), teamup, muistiinpanot
Projektissa käytetyt tilat
Koulun oppimistilat
Palvelutalon tilat
Työskentelyn kuvaus
1. Valmistelu
Opettaja etsii sopivan palvelutalon yhteistyökumppaniksi sekä tekee moniammatillista yhteistyötä palvelutalon henkilökunnan kanssa. Kun sopiva palvelutalo on löytynyt, opettaja käy esittelemässä tulevan projektin sekä hankkii tarvittavaa pohjatietoa esimerkiksi vanhusten valitsemista peleistä ja käytettävissä olevista tiloista. Mahdollisuuksien mukaan sovitaan palvelutalonasukkaiden vierailusta koululla. Opettaja huolehtii tarvittavat resurssit (1 iPad ryhmää kohden) ja lataa iPadille tarvittavat sovellukset (iMovie, popplet, Google drive). Opettaja hoitaa lupa-asiat projektin dokumentointia varten kuntoon.
2. Aloitus
Oppilaat tekevät oman profiilin Team Up -työkaluun ja lisäävät kuvansa sekä tietojansa ohjelmaan. Tämän jälkeen Team Up jakaa oppilaat kolmen hengen ryhmiin. Alkumotivoinnin jälkeen opettaja ja oppilaat luovat yhdessä tavoitteet projektille. Ryhmät aloittavat suunnittelutyön tekemällä ajatuskartan Poppletin avulla. Ajatuskartaa apunakäyttäen oppilaat laativat tarkemman suunnitelman iPadin muistiinpanot sovelluksella. Poppletilla laadittu ajatuskartta sekä tarkka suunnitelma liitetään kerhon omaan blogiin. Kerholaiset ja opettajat käyvät kommentoimassa suunnitelmia.
3.Kehittyminen ja prosessi
Oppilasryhmät valitsevat pelin, minkä he haluavat opettaa palvelutalolla. Oppilaat sopivat työnjaon ryhmässä esimerkiksi kuka toimii haastattelijana, opettajana tai kuvaajana. Ennen palvelutalolle menoa varmistetaan, että oppilaat hallitsevat käytettävän teknologian. Palvelutalolla oppilaat toimivat mahdollisimman itsenäisesti palvelutalon asukkaiden kanssa pelaten pelejä ja dokumentoiden toimintaa. Opettaja kiertää ohjaamassa ja kuvaamassa ryhmien työskentelyä. Myöhemmin materiaalista työstetään pienimuotoinen dokumenttielokuva. Prosessi jatkuu koululla. Oppilaat tekevät kuvaamasta materiaalista digitaaliset peliohjeet oppimistaan peleistä iMovie -sovelluksen avulla. Myöhemmin nämä ohjeet voidaan kääntää myös englanniksi joko tekstittämällä tai lukemalla virtuaaliohjeet uusiksi.
Vanhemmat sekä palvelutalon asukkaat kutsutaan koululle katsomaan valmiita tuotoksia. Tuotokset ovat nähtävissä valitussa sovellutuksessa, josta niitä voidaan myöhemminkin katsella. Lisäksi kodin ja koulun yhteisessä illassa voidaan yhdessä pelata opittuja pelejä.
Tuotokset
Virtuaaliset peliohjeet jokaiselta oppilasryhmältä
Dokumenttielokuva projektin kulusta
Arviointi
Arviointi perustuu oppilaiden ja opettajan yhdessä luomiin tavoitteisiin. Oppilaat tutustuvat toisten ryhmien töihin ja rikastavat niitä. Opettaja arvioi oppilaiden työskentelyä koko projektin ajan.
|
Jäsenet |
| Aleksi Tanner | Sanna Kaijalainen |
|