FCL.FI - verkosto Finland
Perustaja: Markku Lang
Projektin tyyppi: Opetushallituksen rahoittamat hankkeet
Kunta/koulutuksen järjestäjä:
Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Joensuun yliopisto
Koulu:
Oulun normaalikoulu, Tampereen normaalikoulu, Joensuun normaalikoulu
Yhteyshenkilö:
markku.lang@oulu.fi
Tiivistelmä:
Hankkeessa kehitetään Suomen innovatiivisimpiin oppimaisemiin Suomen ensimmäiset FCL-kriteerit täyttävät tilat. FCLAB auttaa kehittämään ja hankkimaan järkevästi uusia teknispedagogisia innovaatioita (laitteita, kalusteita, konsepteja ja ohjelmistoja oppimisen ja opettamisen tueksi). FCLAB- toiminta on ollut tehokas uusien asioiden levittämisen kanava muualla Euroopassa.
FCLAB-toiminta ohjaa kouluja sekä kuntia järkeviin, perusteltuhin laite- ja kalustehankintoihin, mikä lisää toiminnallisuutta ja opiskeluympäristöjen pitkäikäisyyttä kouluissa ja lisäksi säästää kustannuksia.
Kolmen FCLAB-yksikön toiminnan aloittaminen fokusoi Suomen opetusalan kokeilu-, kehittämis-, innovointi- ja tutkimuskulttuuria ja luo sille kaikille helposti saavutettavan ja läpinäkyvän rakenteen.
Projektin www-sivut:
fclab.fi
Tavoitteet:
Tavoite (OPETTAJANKOULUTUS)
Oppimaiseman ja ja koulujen toimintakulttuurin nopeassa kehityksessä Suomen opettajankoulutus jää koko ajan muutosvauhdista l. uusien opettajien osaamistaso vastaa yhä vähemmän tämän päivän tai tulevaisuuden tarpeita. Opettajilta vaaditaan
taitoja, jotka edistävät oppilaiden tekemisen ja kokeilemisen kautta oppimista sekä tutkimuksellista työskentelyä,
laaja-alaista teknologista osaamista niin, että he myös osaavat vaatia riittäviä työskentelyolosuhteita ja
johtamis- ja ohjaamistaitoja oppivan yhteisön ja luovan kulttuurin pysyvään kehittämiseen.
FCL.FI- hankkeessa käytetään EUN:n Future Classroom Toolkitin sisältämiä palvelumuotoiluprosesseja em. taitojen kehittämiseksi. Kohderyhmänä voivat olla rehtorit, it- tuki, opettajat ja opettajista esim. digituutorit.
Toiminta
FCL.FI- hankkeessa tarjotaan opettajille alueellisesti (aloittaen harjoittelukoulujen opettajista) mahdollisuutta erilaisten teemojen ympärillä oleviin kestoltaan erilaisiin leirityksiin (3 tuntia - viikko). Tilojen isännät l. FC ambassadorit tukevat myös European Schoolnet Academyn verkkokurssien järjestämistä Suomessa ja samalla levittävät tietoa European Schoolnet Academyn opettajien täydennyskoulutustarjonnasta (Steam, Maker, IT-palvelut, tutkiva opiskelu, nettietiketti, sosiaalinen pääoma jne.)
FCLAB-toiminta paikan päällä koostuu erilaisista leirityksistä, joiden aikana opettajat, rehtorit ja kuntien IT-tuen ihmiset voivat vaihtaa kokemuksia ja saada uutta tietoa.
Konkreettiset tulokset, jotka tavoitteella pyritään saavuttamaan
FCL.FI-hankkeen myötä pedagogisista lähtökohdista oleva moniammatillinen koulun ja koulun toiminnan kehittämisen menetelmä tulee osaksi opettajien täydennyskoulutusta. Menetelmän leviäminen Suomessa nostaa johtamisen ja ohjaamisen tasoa sekä opetuksen tila- ja teknologiavaatimuksia.
Se, että kuntien IT-tuen ihmiset ja päättäjät yhdessä pääsevät katsomaan ja kokemaan, miten Future Classroom Lab ajattelun mukaisesti opetusteknologia ja verkot toimivat paremmin ja useissa eri ekosysteemeissä (esim. käyttöjärjestelmät jne.) samanaikaisesti ja tehokkaasti, tulee vaikuttamaan Suomen opettajien työskentelyolosuhteisiin positiivisesti.
Tavoite (YRITYSYHTEISTYÖ JA TUTKIMUS)
FCL.FI-hankkeen myötä Suomeen saadaan yritysten kanssa yhdessä rakennettavat opetusteknologioiden ja erilaisten opiskeluvyöhykkeiden esittelytilat, joissa kouluja suunnittelevat tai omaa kouluaan kehittävät opettajat käyvät testaamassa mm. tieto- ja viestintäteknologian mielekästä ja pedagogisesti järkevää käyttöä. Uudesta opetussuunnitelmasta, uusista oppimaisemista ja uudenlaisesta toimintakulttuurista on vähän tutkittua tietoa. Yliopistojen yhteydessä oleviin harjoittelukouluihin sijoitettavat FCLAB-tilat ovat yritysyhteistyön ja tutkimusyhteistyön kannalta erinomaisessa paikassa.
FCL.FI-hankkeen tavoitteena on aloittaa uuden opsin, uusien oppimaisemien ja uuden koulukulttuurin tutkimus. Näin saadaan mm. tietoa uusien opiskeluympäristöjen vaikutuksesta oppimiseen.
Hankkeen vaikutukset/vaikuttavuus. Kuvaa pitkän aikavälin tavoiteltua kehitystä.
Oppimaisemaa ja opiskeluympäristöjä kehittävät yritykset saavat hankkeen aikana omista tuotteistaan rakentavaa palautetta ja suomalaiset opettajat parempaa teknologiaa käyttöönsä. Yritykset saavat myös omille tuotteilleen paikan, jossa tuotetta käyttävät tavalliset oppilaat ja suuri määrä opettajia sekä opetusharjoittelijoita antavat lyhyessä ajassa erittäin kattavan kuvan tuotteen erilaisista käyttömahdollisuuksista ja käyttöä tai käyttöönottoa rajoittavista asioista.
FCLAB tiloissa työskentelevät opetusharjoittelijat tulevat kohdentamaan myös tutkimustyötään esim. kanditöitä eri teknologioiden pedagogisista sovellusmahdollisuuksista. Tutkijat saavat tutkimuksellisesti tehokkaan LivingLabin pitkäkestoisempia tutkimuksia varten. Poikkitieteteellisyys tutkimuksissa myös lisääntyy.