Kirjaudu sisään Unohditko salasanasi?
SeminaaritEKSKURSIOTAsiantuntijarekisteriOPEAKATEMIA

Teemu Leinonen: oppimisen tiloista ja toimintakulttuurista.


Teemu Leinonen

Uuden median muotoilun ja oppimisen suunnittelun professori Aalto yliopistosta kertoo haastattelussa näkemyksiään oppimisen tiloista ja toimintakulttuurista.  

Eija Kauppinen: Oppimiskäsitys, opetussuunnitelman perusteet ja oppimisen tilat


Opetusneuvos Eija Kauppinen kuvailee tässä haastattelussa, miten oppimiskäsitys tulee muuttumaan uudessa opetussuunnitelmassa ja minkälainen vaikutus sillä on oppimisen tiloihin.

Opetussuunnitelman perusteiden oppimiskäsityksen mukaan oppilas on aktiivinen toimija, jossa oppiminen on taito ja oppilas rakentaa ja muokkaa ymmärrystään ja osaamistaan tulkitsemalla, jäsentämällä ja muokkaamalla opittavia tietoja ja taitoja sisäisten malliensa pohjalta.

Oppilas oppii asettamaan tavoitteita, ratkaisemaan ongelmia, toimimaan muiden kanssa, reflektoimaan oppimaansa, edistämään oppimistaan jne.

Oppimisympäristöjen tulee tarjota mahdollisuuksia luoviin ratkaisuihin sekä asioiden tarkasteluun ja tutkimiseen eri näkökulmista sekä tukea yksilön ja yhteisön kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta.


KOULULAISTEN HYVINVOINTI: pois pulpetti-ahdistuksesta


Hämeenlinnalaisen Tuomelan koulun rehtori Arto Nykänen esittelee Elixirin ohjelmassa (http://www.elixir.fi), miten oppilaat saatetaan aktiivisen oppimisen pariin muuttamalla opetustiloja remontin yhteydessä. Koulun sisätiloissa väliseinät murretaan ja oppilaat ja opettajat muuttavat töiden jälkeen avoimiin opetusympäristöihin.

Remontoitavassa Tuomelassa on opetusta viidenteen luokkaan asti. Rakennuksessa on myös kuvataiteen ja tekstiilityön sekä musiikin opetustilat ensimmäisestä yhdeksänteen luokille.

Teemu Leinonen: oppimisen tiloista ja toimintakulttuurista.


Teemu Leinonen

Uuden median muotoilun ja oppimisen suunnittelun professori Aalto yliopistosta kertoo haastattelussa näkemyksiään oppimisen tiloista ja toimintakulttuurista.  

Kirsti Lonka: Toiminta- ajatuksen vaikutus oppimisen tiloihin.


Kasvatuspsykologian professori Kirsti Longan haastattelu Helsingin yliopistolla. Teema 1 Koulun toiminta-ajatus ja oppimisen tilat

Henkilökohtainen oppimissuunnitelma kaikille oppilaille (Hundred)


Saunalahden yhtenäiskoulu on kaikille avoin lähikoulu, joka on vahvuuksia kasvattava oppimis- ja asiantuntijayhteisö, jossa oppimisen ilo kuplii. Koulussamme lapsi ja nuori on kaiken toimintamme keskiössä. Saunalahden koulussa painotetaan myös kestävää kehitystä Vihreä Lippu -kouluna sekä taito- ja taideaineita osana erilaisia oppimisprosesseja, ja nämä asiat on huomioitu erityisesti tilojen suunnittelussa.

 

Koulussa toteutetaan tiimiopettajuutta sekä monimuotoista samanaikaisopettajuutta. Aikuisyhteisömme muodostaa yhdessä oppilaiden kanssa aktiivisesti toimivan ja jatkuvasti uutta oppivan yhteisön, osaamisen monipuolinen jakaminen on yksi yhteisöllisyyden kehittämisen kulmakivistä.

 

Saunalahden yhtenäiskoulu on yksi Suomen sadasta innovaatiosta. Lue lisää Hundred.fi 

 

Oppia opetustiloista


27.10.2015 järjestettiin Oppia opetustiloista -seminaari Kiasmassa. Uudet opetus- ja oppimistavat muuttavat myös opetustiloja.  Avoimet monitoimitilat asettavat haasteita niin suunnittelijoille kuin käyttäjillekin. Toimivat tilat ja hvyä akustiikka ovat tärkeä osa uudenlaista oppimista.
 
Seminaarissa Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapaninen kuvasi mahdollista polkua suomalaisen koulurakennuksen kehittymisestä maailman parhaaksi kouluksi. Future Classroom Lead Ambassador ja oppimaisematutkija Markku Lang esitteli älykkään oppimaiseman ominaisuuksia. Margit Sjöroos esitteli aistiystävällistä suunnittelua oppimisympäristössä ja Heikki Helimäki uusien oppimisympäristöjen akustiikan suunnittelua.

Tämä nauhoite on kuvitettu versio YLEn Ajantasalla ohjelman tekemästä haastattelusta seminaaripäivänä. Haastateltavina ovat Reino Tapaninen ja Pauli Pallaskorpi.

Rodo Tisnado: tulevaisuuden koulun arkkitehtuurista


Rodo Tisnado on AS.Architecture-Studion perustaja ja suunnitellut lukuisia koulurakennuksia. Lisäksi hänen refensseihin kuuluu mm. Euroopan parlamenttirakennus  Strasburgissa.

Tällä videolla Rodo Tisnado kertoo tulevaisuuden lukion suunnittelusta Poitieriin, Ranskaan.  

Reino Tapaninen: Koulusuunnittelun lähtökohdat ja merkitys


Haastattelimme Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapanista MUUTTUVA OPPIMAISEMA - TULEVAISUUDEN KOULUN HORISONTTI 2- seminaarin aikana Oulun yliopistolla 26.09.2012. Haastattelussa Reino Tapaninen valottaa koulusuunnittelun lähtökohtia ja merkitystä.

Ari Järvinen: Metsokankaan monitoimitalon värimaailmasta.


Arkkitehti Ari Järvinen arkkitehtitoimisto Järvinen & Kuorelahti OY:lta kertoo tällä videolla suunnittelemastaan Metsokankaan koulusta, sen värimaaimasta ja muista tilallisista innovaatioista.

Takaharu Tezuka, TED talk maailman parhaasta päiväkodista


Takaharu Tezuka ja hänen vaimonsa Yui muodostavat Tezuka Arkkitehdit- arkkitehtitoimiston. Yhdessä he ovat rakentaneet kouluja, joiden keskellä saattaa kasvaa puita tai siellä voi olla leikkipaikkoja, jotka on kudottu yhteen verkoista ja puisista palkeista.

 

Leikki ja aktiivinen lapsi ovat heidän suunnittelemiensa rakennuksiensa tärkeimpiä huomion kohteita. Leikin pitää olla jännittävää ja riskejäkin on välillä otettava. Ajattelussa on selkeä ero suomalaiseen turvatyynymäiseen ja sen seurauksena melko mielikuvituksettomaan pihaan.

 

Tällä videolla Takaharu Tezuka kertoo vuonna 2007 suunnitellusta Fuji Kindergarten päiväkodista, jonka projektikortti löytyy oppimaisemasta täältä. Projektikortin kuvat ja videot ovat Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapanisen ottamia ja tämä video sijaitsee TED talk- sivustolla.

 

Peter Barrett: oppimisen tilojen kolme oppimiseen vaikuttavaa elementtiä


Peter Barrett on Salferdin yliopiston rakennetun ympäristön proferssori, joka on tutkinut pitkään oppimisen tiloja ja niiden vaikutusta oppimistuloksiin.

Haastattelussa Peter Barrett kertoo Head tutkimushankkeessa tutkitun SIN- periaatteiden vaikutusta oppimistuloksiin-

Tutkimuksessa arvioitiin opetustiloja siis SIN periaatteen mukaisesti kolmesta lähtökohdasta: tilan stimuloivuus (Stimulation) , yksilöllistäminen (Individualisation) ja luonnollisuus (Naturalness), koska niillä on todettu olevan merkitystä tilakokemukselle aiemmin.

  • Luonnollisuus: valon, lämpötilan ja ilman laadun merkitys oppimiseen tutkimuksessa arvioidaan olevan n. 50%
  • Yksilöllistäminen: tilan omistussuhteiden ja joustavuuden merkitys oppimiseen arvioidaan tutkimuksessa olevan n. 25%
  • Stimuloivuus (riittävä): tilan virikkeisyyden ja värimaailman merkitys oppimiseen arvioidaan olevan myös n. 25%

Teemu Leinonen: koulusuunnittelusta


Teemu Leinonen

Uuden median muotoilun ja oppimisen suunnittelun professori Aalto yliopistosta kertoo haastattelussa näkemyksiään missä koulusuunnitteluun liittyvässä asiassa Suomessa on onnistuttu, miten käyttäjien pitäisi pystyä osallistumaan koulusuunnitteluun ja
mitkä ovat suurimmat virheet, mitä koulusuunnittelussa voidaan tehdä.

Kaisa Vähähyyppä: Lukion toiminta- ajatus ja oppimisen tilat


Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyypän haastattelu Oulun yliopistolla.

Teema 1 Koulun toiminta-ajatus ja oppimisen tilat

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •