KuvausTässä moduulissa suunnittelette suunnan, jota kohti haluatte mennä työssänne. Minkälaista koulua ja oppimista te haluatte olla mukana luomassa? Antakaa itsellenne nyt mahdollisuus unelmointiin, koska unelmilla on taipumus toteutua. Monesti erilaiset reunaehdot, esteet ja negatiivinen ajattelu rajoittavat toimintaamme melkeinpä huomaamatta. Mitä jos mitään esteitä ei olisi työssänne? Moduulissa muodostatte tulevaisuuden skenaarion eli oppimiskertomuksen, joka on teidän näkemyksenne toivotusta ja todennäköisestä tulevaisuudesta. Minkälainen oppimiskertomus tukee teidän mielestänne parasta mahdollista oppimista? Palatkaa 1. moduulissa tekemäänne nelikenttään ja videoon. Seuratkaa sen jälkeen ohjeita. TavoiteTulevaisuuden kuvitteleminen ja konkreettisen oppimiskertomuksen kirjoittaminen 1. moduulissa pohtimienne trendien pohjalta.
|
Poimikaa videokeskustelustanne viisi mielestänne keskeisintä tulevaisuuden trendiä. Kirjoittakaa videostanne toivottavat ja todennäköiset trendit 1-5 ryhmänne työskentelytilaan. Nimetkää vastaus "TEHTÄVÄ 1"
Vastaa seuraaviin kysymyksiin myös kurssin työskentelytilaan. Nimetkää vastaus "TEHTÄVÄ 2":
Mitkä ovat valitsemienne trendien vaikutus alla oleviin kysymyksiin seuraavan viiden vuoden kuluessa? Minkä asioiden odotatte muuttuvan? Kirjatkaa vastauksenne kurssin työskentelytilaan. Nimetkää vastaus "TEHTÄVÄ 3"
Luokaa muistiinpanojenne avulla oppimiskertomus google docsiin ja laittakaa linkin jakaminen sekä kommentointi mahdollisuus päälle (kts kuva).
Kertomuksen pituus tulee olla noin yksi sivu, ja se voidaan kirjoittaa kahdella eri kertomustyylillä:
a) Voitte kertoa tarinan kolmannessa persoonassa kuvaillen, mitä tapahtuu (voitte keksiä henkilöille nimet).
TAI
b) Voitte ottaa jonkun kertomuksen toimijan näkökulman (oppija, opettaja, huoltaja, joku muu?) ja kirjoittaa kertomuksen tapahtumat hänen kokemuksellisesta näkökulmastaan.
Lisätkää Linkki ja nimetkää vastaus "TEHTÄVÄ 4a, oppimiskertomus"
----------------
Kertomuksen kehittäminen:
Tässä välissä oppilaille tarjotaan mahdollisuus osallistua suunnitteluun (resurssit, haasteet, mahdollisuudet). Jokainen opettaja käy oman oppilasryhmänsä kanssa kertomuksen läpi. Palaute kerätään esimerkiksi mielipidekirjoituksina, listoina, puheina, flingan avulla, padletin avulla tai Post it -lappujen avulla.
Voitte käyttää seuraavia kysymyksiä:
Lisätkää Linkki palautteesta ja nimetkää vastaus "TEHTÄVÄ 4b, mentorin kommentit"
Olen ympäristö- ja luonnontiedonopettaja. Yhdessä draamaopettajan kanssa haastamme oppilaani luomaan tarinan käsitteestä: kitka. Annan heille muotoiluohjeet ja kehotan valitsemaan rinnakkaisluokan oppilaat kohdeyleisöksi. Näytän oppilailleni muutaman esimerkkivideon, jonka jälkeen keskustelemme yhdessä videoiden vahvuuksista ja heikkouksista. Esimerkkivideoiden katsominen kehittää oppilaiden medialukutaitoa sekä ympäristö- ja luonnontiedon tuntemusta. Olemme draamaopettajan kanssa samaa mieltä siitä, että oheinen projekti edesauttaa oppilaiden kykyä mukaansatempaavaan itseilmaisuun sekä syventää tieteellisen konseptin ymmärrystä. Ensimmäisellä tunnilla kehotan oppilaitani unelmoimaan siitä, mistä heidän videonsa tulee koostumaan.
REFLEKTOI Jokainen oppilas käyttää ReFlex työkalua aikajanatyylisesti tallentaakseen omia mietteitään ja visioita tulevasta videostaan.
TUTKI Kotitehtäväksi pyydän oppilaitani etsimään jo olemassa olevia videoita, katsomaan ne läpi ja arvioimaan niitä saadakseen inspiraatiota oman videonsa tekoon. Heidän tehtävänään on miettiä videoihin liittyvää käytännön tekniikkaa: Kuinka kitkan käyttäytymistä voitaisiin eksperimentoida ja miten tarina voitaisiin kertoa siten, että se avautuisi kuulijoille? REFLEKTOI Oppilaat reflektoivat, kuinka heidän ideansa ovat muuttuneet opittujen tietojen myötä.
KARTOITA Seuraavana päivänä oppilaat luovat ajatuskarttoja löytämistään esimerkeistä ja aloittavat työstämään videoidensa käsikirjoitusta. Oppilaat kommentoivat myös toisten ryhmien työskentelyä.
REFLEKTOI Oppilasryhmät reflektoivat toteutettua aktiviteettia, mahdollisia tulevia haasteita ja tekevät suunnitelmia tulevaa ´VALMISTA´ aktiviteettia varten.
VALMISTA Oppilaat aloittavat videon tekemisen käyttäen omia matkapuhelimiaan ja digitaalisia kameroita. Oppilasryhmät jakavat vinkkejä ja ideoitaan sekä käyttävät ilmaisia internetistä löydettyä ohjelmistoja. Osa videoiden kohtauksista joudutaan luultavasti kuvaamaan koulun ulkopuolellakin. Draamaopettaja ohjeistaa oppilaita tarinankerronnassa ja käsikirjoituksissa sillä aikaa, kun minä huolehdin, että oppilaiden etsimä tieto on tieteellisesti virheetöntä. Muistutan oppilaita valmistautumaan osallistuvan suunnittelun työpajatoimintaan media-alan asiantuntijoiden kanssa.
REFLEKTOI Oppilaat reflektoivat tiedonhankintaprosessia sekä suunnitelmiaan tulevaa osallistavan suunnittelun työpajaa varten (participatory design workshops).
KYSY ja TEE YHTEISTYÖTÄ Yksi oppilaistani oli näyttänyt omalle äidilleen dokumentoituja reflektioitaan. Äiti työskentelee erään lasten televisiohjelman parissa. Äiti ja hänen kollegansa tarjoutuivat esittelemään oppilailleni tuotantoyhtiön tiloja. He myös tarjoutuivat kommentoimaan oppilaiden ensimmäisiä luonnoksia videoista. Olin aluksi suunnitellut ottaa yhteyttä erääseen elokuvakäsikirjoittajaan, mutta oheinen yhteistyötapa oli mielestäni luontevampi ja mielenkiintoisampi oppilaille. Vierailun aikana oppilaat inspiroituivat saamistaan uusista ideoista ja saavat lisämotivaatiota omiin töihinsä. Oppilaat lisäävät englanninkieliset tekstitykset videoihinsa.
REFLEKTOI Osallistavan suunnittelun työpaja-asiantuntijat kommentoivat oppilaiden tähänastista työskentelyä.
NAYTÄ Projektin päätteeksi oppilaat lataavat videonsa verkossa toimivalle alustalle, kuten esimerkiksi YouTube ja Vimeo alustoille. He linkittävät ne myös iTEC facebook group seinälle. (Oheista varten jokaisen oppilaan on anottava lupa vanhemmiltaan). Facebook ryhmän avulla oppilaat katsovat ja kommentoivat toisten oppilaiden tekemiä videoita ympäri Eurooppaa. Olemme pyytäneet myös oppilaiden vanhempia katsomaan ja kommentoimaan videoita. Osa videoista osoittautuu hyödylliseksi materiaaliksi tulevaa opetustani varten.
REFLEKTOI Projektin päätteeksi arvioin oppilaita heidän tallennettujen reflektioidensa, ryhmätyötaitojensa sekä muun palautteen pohjalta. Keskustelemme arvioinneista yhdessä oppilaiden kanssa.
Keskustelun aikana oppilailla on mahdollisuus argumentoida tulkintojeni puolesta ja vastaan. Osa heistä nostaa esiin uusia näkökantoja, joidenka perusteella arvioin heidän työskentelyään uudelleen.
LÄhde: iTEC - Innovative Technologies for Engaging Classrooms