Kirjaudu sisään Unohditko salasanasi?
SeminaaritEKSKURSIOTAsiantuntijarekisteriOPEAKATEMIA
 

Moduuli 1. Tulevaisuuden tekijät

Tervetuloa 1 Moduuliin!

KURSSIKUVAUS

Tervetuloa Team up -kurssin ensimmäiseen moduuliin! Tässä moduulissa tutustutte oppimisen ja koulutuksen tulevaisuuden trendeihin. Tulevaisuusbarometrin ja suurten trendien avulla katse ja ajatukset viedään pois jokapäiväisistä haasteista. Käytätte työskentelynne pohjana Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometria, joka on tulevaisuudentutkija Risto Linturin työryhmän laatima. Laaditte tulevaisuuskuvan, joka on teidän mielestänne toivotuin ja todennäköisin vaihtoehto. Keskustelunne pohjalta teette videon, joka jaetaan kaikille verkkokurssilaisille. Antoisia keskusteluja!

Tavoite

Tämän tehtävän avulla luotte tiiminne käsityksen ja kuvan  tulevaisuudesta. Tulevaisuusbarometrin ja suurten trendien avulla katse ja ajatukset viedään tulevaisuuteen, pois jokapäiväisistä haasteista. Kolmannessa moduulissa tulevaisuuden visiot tuodaan takaisin osaksi arjen suunnittelua.  

  • Työmenetelmät: Parityö. Tulevaisuuskuva rakennetaan keskustellen ja keskustelu videoidaan.
  • Työmäärä: 1-3 tuntia.
  • Tarvitset: väritulostimen, A1-kokoisen värillisen kartongin, sakset, laitteen, jolla voi videoida
  • Tuotos: A1-kartongille muodostunut tulevaisuuskuva, videoitu tarina
  

Tehtävä 2 Tulevaisuuskuvan luominen

1. Tulostakaa Oppimisen tulevaisuus v. 2030 -taulukko värillisenä ja A3-kokoisena. Voitte halutessanne katsoa alla olevan ohjevideon tai seurata oheisia ohjeita.

2. Lukekaa Oppimisen tulevaisuus v. 2030 -taulukosta, minkälaisia vaihtoehtoja oppimisen tulevaisuudelle siellä tarjotaan.

2. Leikatkaa jokainen ruutu irti.

3. Piirtäkää värilliselle A1-kokoiselle kartongille nelikenttä.

4. Kirjoittakaa vasemmalle vakaa-akselille ei todennäköinen, oikealle todennäköinen. Pystysuoran akselin yläosaan toivottava ja alaosaan ei toivottava.

5. Sijoittakaa leikkaamanne ruudut nelikenttään käymänne keskustelun pohjalta.

6. Liimatkaa ruudut paikoilleen.

7. Oikeaan yläkulmaan muodostuu toivottu, todennäköinen kuva tulevaisuudesta.

8. Pohtikaa myös, miten nämä vaihtoehdot muuttavat tai vaikuttavat oppimiseen ja opetusmenetelmiin. Miten nämä vaihtoehdot vaikuttavat opiskeluympäristöihin? Miten teknologia muuttuu ja miten se muuttaa opetusta ja oppimista?

8. Kertokaa tulevaisuusnäkymänne noin kahden minuutin pituiselle videolle.

Ohjevideo

   

Lisätietoa Tulevaisuusbarometristä

Mikä on Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometri?

Oppimisen tulevaisuusbarometri on kerännyt Suomessa asiantuntijoiden käsityksiä, mielipiteitä ja hiljaista tietoa oppimisen, koulutuksen, koulun ja osaamisen tulevaisuuden haasteista. Barometrissä tarkastellaan odotuksia, toiveita ja pelkoja ja  kartoitetaan sitä, millä tavalla asiantuntijat näkevät kunkin tarkasteltavan asian todennäköisyyden tulevaisuudessa ja miten toivottavana he sitä pitävät. Joidenkin tulevaisuusteesien osalta tutkitaan myös ilmiön merkittävyyttä.


Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometri hyödynsi ns. Delfoi- menetelmää. Delfoi on leimallisesti asiantuntijamenetelmä. Sen paneeliksi nimettyyn raatiin valittiin tutkimusaihetta eri suunnilta hallitsevia eksperttejä. Koulun, opetuksen ja oppimisen tulevaisuutta lähestytään barometrissä kahden asiantuntijapaneelin kautta. Ns. sisäpaneeliin kutsuttiin oppimisen, opetuksen ja kasvatuksen kanssa eri tavoin tekemisissä olevia asiantuntijoita. Ulkopaneeliin haettiin henkilöitä yhteiskunnan eri lohkoilta ja asemista niin, että mitä moninaisimmat oppimiseen, opetukseen ja kouluun kohdistuvat intressit ja tiedot tulevat mukaan tarkasteluun.


Työpajamateriaalina oleva Oppimisen tulevaisuus v. 2030 taulukko on yksi Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometrin tuloksista.

http://www.ebarometri.fi/page3-2/

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •