Yleistietoa hankkeesta
Muuttuvat tilat – muuttuva pedagogiikka (MTMP) on Joensuun
normaalikoululla toteutettava opetushallituksen osittain rahoittama
hanke, jonka tavoitteena on kehittää uudenlaista
pedagogiikkaa. Hankkeen ja tilan suunnittelu alkoi huhtikuussa 2017
ja työskentely uudessa oppimistilassa 8.1.2018.
MTMP-hanke on saanut kumppanikseen alan huippuja ja toimimme
yhteistyössä Genelecin, Light Cognitiven ja Konto
Akustiikan kanssa. Lisäksi tilan yksilöllisiä
ratkaisuja toteutetaan yhteistyössä Riverian ammatillisen
oppilaitoksen artesaaniopiskelijoiden kanssa.
Pedagogiikka
Pedagogiikan perustana ovat oppilaiden yksilölliset
oppimispolut, joiden toteuttamisessa otetaan huomioon oppilaiden
vahvuuksia. Opettajat opettavat yhteisopettajuutta
hyödynt&a
Näytä lisää...
Yleistietoa hankkeesta
Muuttuvat tilat – muuttuva pedagogiikka (MTMP) on Joensuun normaalikoululla toteutettava opetushallituksen osittain rahoittama hanke, jonka tavoitteena on kehittää uudenlaista pedagogiikkaa. Hankkeen ja tilan suunnittelu alkoi huhtikuussa 2017 ja työskentely uudessa oppimistilassa 8.1.2018.
MTMP-hanke on saanut kumppanikseen alan huippuja ja toimimme yhteistyössä Genelecin, Light Cognitiven ja Konto Akustiikan kanssa. Lisäksi tilan yksilöllisiä ratkaisuja toteutetaan yhteistyössä Riverian ammatillisen oppilaitoksen artesaaniopiskelijoiden kanssa.
Pedagogiikka
Pedagogiikan perustana ovat oppilaiden yksilölliset oppimispolut, joiden toteuttamisessa otetaan huomioon oppilaiden vahvuuksia. Opettajat opettavat yhteisopettajuutta hyödyntäen noin 68 viidennen luokan oppilasta.
Pedagogiikan lähtökohdat on tiivistetty neljään osa-alueeseen:
Omistajuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa omaan opiskeluunsa. Oppilaat on osallistettu myös tilan suunnitteluun, jolloin kokemus tilan omistajuudesta vahvistuu. ( tila muuttuu merkitykselliseksi tuottaen parempia oppimistuloksia. )
Toiminnallisuuden pohjalla on ajatus lapsen tarpeesta toimia, leikkiä ja liikkua. Lapsi tutkii, kokeilee ja oppii sitä kautta. Monipuolisella ympäristöllä tarjotaan mahdollisuus toiminnallisuuteen ja oppilaan rooli oppimisessa on aktiivinen. Erilaiset työtavat mahdollistavat moniaistillisuuden, jota myös valo – ja ääniteknologian tarjoumat tukevat.
Toiminnallisuus ja eri aistien aktivoituminen tuottavat kokemuksia. Kun oppimistilanteet ovat merkityksellisiä, tuottavat ne vahvan muistijäljen. Eri aistikanavien hyödyntäminen on tärkeää myös tässä.
Yhteisöllisyys on oppilaiden ja opettajien, sekä normaalikoulussa myös opetusharjoittelijoiden tuottama kokemus/ yhteinen tavoite. Yhteisöllistä Uusi tila mahdollistaa informaalin oppimisen ja pyrimme ottamaan käyttöön myös kaikkien vahvuudet, oppilaista opettajiin. Yhteisöllistä oppimista tukevat työtavat, luottamus, innostuminen, turvallinen ilmapiiri, ryhmän jäsenten erilaisuus voimavarana, hyvinvoinnin tukeminen, luo sosiaalista pääomaa. Tavoitteeseen pääseminen isossa oppilasryhmässä vaatii luottamuksen ilmapiirin syntymistä, jossa ryhmän jäsenten erilaisuus nähdään voimavarana. Yhteisöllistä oppimista tukevilla työtavoilla tuetaan ryhmän jäsenten erilaisuutta voimavarana
Tutkimus
Hankkeen opettajat tekevät väitöskirjatutkimuksia, joiden teemat käsittelevät toiminnallista opetusta, oppilaiden omistajuutta suhteessa oppimistilaan sekä opetusharjoittelun toteuttamista avoimessa oppimisympäristössä. Lisäksi tutkimusta toteutetaan yhteistyössä tietojenkäsittelytieteen ja kulttuurintutkimuksen laitosten kanssa. Yliopistoyhteistyön avulla tutkitaan erityisesti valon, äänen ja äänimaisemien vaikutusta oppimiseen.
Hanke jatkuu lukuvuosina 2018-2019 ja 2019-2020 kakkososiossa, jossa painopiste on ilmiöoppimisessa ja oppimisteknologioiden innovatiivisessa kokeilussa.
« Lyhennä