Kirjaudu sisään Unohditko salasanasi?

PiETU: Pieksämäki's educational turn-up

Uuden yläkoulun suunnittelu loppukäyttäjälähtöisesti, osallistamalla opettajat, oppilaat ja huoltajat. Uuden opetussuunnitelman huomioiminen tilasuunnittelussa.

Uusien opetustilojen suunnittelussa hyödynnetään monitieteellistä suunnitteluotetta, jossa tutkijat, suunnittelijat, arkkitehdit ja käyttäjät osallistuvat tilasuunnitteluun. Käyttäjä nostetaan tilasuunnittelun keskeiseksi lähtökohdaksi.

Hankkeessa rakennetaan uusi kokeellinen oppimisympäristö (Edulab), jonka käyttökokemukset kirjataan ja otetaan huomioon uuden koulun suunnittelussa. Tilan annetaan muokkaantua koko hankekauden opettajilta ja oppilailta saadun palautteen perusteella.

Kouluvierailut löytyvät osoitteesta:

https://hiekanpaan-koulu.onedu.fi/web/pietu-hanke/

Päiväkirja prosessista kuvataiteen näkökulmasta löytyy linkistä:

https://sway.com/pqcHRHItOBODZJ56


 

Käyttöönottovuosi
2017

Kunta/koulutuksen järjestäjä
Pieksämäen kaupunki

Koulun nimi
Hiekanpään koulu 7-9lk.

Linkki koulun sivuille
https://hiekanpaan-koulu.onedu.fi/web/

Oppilasmäärä
570

Henkilökunnan määrä
47

Hankkeen pedagoginen asiantuntija (Nimi ja email)
Kari Koistinen, kari.koistinen@pieksamaki.fi

Hankkeen pääsuunnittelija (Nimi ja email)
Eero Lunden, eero.lunden@gmail.com

Hankkeen pedagogiset tavoitteet (sisältäen mahdolliset omat painotukset / näkökulmat)
Hankkeen tavoitteena on toteuttaa uuden yläkoulun suunnittelu niin, että loppukäyttäjien roolia suunnittelussa korostetaan. Uusi opetussuunnitelma huomioidaan tilasuunnittelussa ja pedagogiseen keskusteluun suunnitteluprosessissa osallistuu henkilökunnan ja oppilaiden lisäksi moniammatillinen tiimi, johon kuuluvat mm.arkkitehti Eero Lunden ja sivistysjohtaja Kari Koistinen. Etsitään uudenlaisia tapoja opettaa ja hyödynnetään monipuolinen lähiympäristö oppimisessa. Herätetään kiinnostus oppimiseen lisäämällä tietotekniikan ja uusien sovellutusten käyttöä. Oppimisessa hyödynnetään oppilaat oppimateriaalin muokkaajina ja luojina.

Hankkeen kuvaus
Kehittämistyö nojautuu moderniin tutkimustietoon oppimisympäristöstä, opetuksesta, opiskelusta, oppimisesta, kasvusta ja vuorovaikutuksesta. Prosessissa käännetään perinteinen koulusuunnittelu niin, että se on laajasti yhteisöllistä, osallistavaa ja aidosti vahvassa dialogissa Hiekanpään koulun henkilökunnan ja oppilaiden kanssa. Opetussuunnitelmatyö kytketään osaksi uuden oppimisympäristön suunnittelua ja rakentamista. Jaetun asiantuntijuuden tiimiin kuuluu opettajista aineryhmien vetäjät, vastuuopettajat, rehtori, sivistysjohtaja, arkkitehti, vanhempaintoimikunnan edustajat ja oppilasjäsenet. Tutustumiskäynneillä ja koulutuksella lisätään Hiekanpään koulun henkilökunnan uuden oppimisen ja oppimisympäristön ymmärrystä.

Miksi tämä koordinointihanke tarvitaan? (sisältäen mahdolliset omat painotukset / näkökulmat)
Osallistavalla ja yhteisöllisellä suunnittelulla on mahdollisuus aikaansaada toimintakulttuurin ja toimintaympäristön muutos, johon henkilökunta on aidosti sitoutunut. Hiekanpään koululla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus kokonaisvaltaiseen kehittämistyöhön ja muutokseen.

Miten hanke käytännössä toteutetaan? Työnjako ja aikataulu
Osallistava ja yhteisöllinen suunnitteluprosessi vaatii hankkeen aluksi rakennettavan kokeellisen oppimisympäristön. Koeympäristön (Edulab) suunnittelu ja toteutus tehdään yhdessä asiantuntijoiden, arkkitehdin, opettajien ja oppilaiden kanssa. Tilan käyttöpalautteella muokataan oppimisympäristöä käyttäjien näkemysten mukaisesti. Tilan annetaan muokkaantua koko hankekauden ja sillä saavutetut käyttökokemukset hyödynnetään täysimittaisesti uuden koulun suunnittelussa. Uuden oppimisympäristön suunnittelu aloitetaan opettajien aineryhmittäisillä vierailuilla, joissa tutustutaan uuden opetussuunnitelman mukaisiin tilaratkaisuihin kotimaassa. Aineryhmät raportoivat tutustumiskohteensa kirjallisesti ja kuvallisesti ja esittelevät koko työyhteisölle. Kokeellisen oppimisympäristön kanssa yhtä aikaa aloitetaan ikäryhmittäin yksittäisten luokkien toimiminen sähköisellä oppimateriaalilla ja oppilaan henkilökohtaisella tablettilaitteella. Opettajien tietotekninen lähtötason ja koulutuksen yhteistyökumppanina toimii Itä-Suomen Yliopist

Mitkä ovat hankkeen avulla tavoiteltavat konkreettiset tulokset?
Pieksämäelle rakentuu yläkoulu, jonka suunnitteluun henkilöstö ja oppilaat ovat aktiivisesti osallistuneet ja jonka toimintakulttuurin hentuntevat omakseen. Uusi oppimisympäristö vaikuttaa positiivisesti koulun oppilaiden ja henkilökunnan vireystilaan, motivaatioon ja viihtymiseen.

Jäsenet
Jaana Vahtermo
Henri Itkonen
Ei lisättyjä kuvia tai videoita.

Projektin tiedostot

Otsikko Kuvaus Tyyppi Lisätty Lisääjä
Arkkitehtisuunnittelua

Suunnittelun pohjalta muodostuneet arkkitehtiluonnokset.

tiedosto 20.03.2017 16:27 Henri Itkonen
Protoluokka

Protoluokan suunnittelua.

tiedosto 20.03.2017 16:29 Henri Itkonen
Arkkitehdin suunnittelupajat
tiedosto 20.03.2017 16:34 Henri Itkonen
Opettajien haastattelututkimus

Riku Ruotsalainen

tiedosto 20.03.2017 16:42 Henri Itkonen
Jyväskylän vierailu
tiedosto 22.03.2017 12:14 Henri Itkonen
Jyväskylän vierailu 2
tiedosto 22.03.2017 12:15 Henri Itkonen
Oulun vierailu
tiedosto 22.03.2017 12:49 Henri Itkonen

Tässä kuvataan kaikki kokeilun tulokset ja mahdolliset kokeilun aikana tehdyt tutkimukset sekä syntyneet innovaatiot.


Tähän lisätään linkkeinä tai esim- pdf- tiedostoina uutiset, jutut, artikkelit, videomateriaalit jne.


Tähän lisätään hankkeen aikana käytetyt materiaalit. Tähän liitetään myös havainnekuvat, 3D- mallinnukset, hankkeen aikaiset kuvat ja rakennuspiirustukset. Kaikki kuvatiedostot JPG, BMP jne lisätään ”Lisää kuva” toiminnolla


Tässä kerrotaan hankkeen budjetti seuraavasti: 

Irtokalustus

Laitehankinnat (tieto- ja viestintätekniikka)

Rakentamiskustannukset

Muut kulut

Kulut yhteensä

YLLÄPITO JA TUKI: info@oppimaisema.fi   •